Някои от водещите инвеститори в света залагат, че най-лошото от

...
Някои от водещите инвеститори в света залагат, че най-лошото от
Коментари Харесай

Експерти залагат на дългогодишен спад на долара

Някои от водещите вложители в света залагат, че най-лошото от повишаването на $ е завършило, откакто скокът прекатурна световната стопанска система по способи, които нямат доста паралели в актуалната история.

След внезапен скок до върхове за генерации предходната година - и задълбочаване на бедността и стимулиране на инфлацията от Пакистан до Гана - валутата в този момент навлезе в това, което някои анализатори назовават началото на дълголетен спад.

Инвеститорите споделят, че доларът върви надолу, тъй като по-голямата част от нарастванията на лихвените проценти на Федералния запас са завършили и съвсем всяка друга валута ще се ускори, защото техните централни банки не престават да стягат курса.
 SWIFT: Делът на $ при интернационалните разплащания пораства, какво се случва с еврото
SWIFT: Делът на $ при интернационалните разплащания пораства, какво се случва с еврото

5-те най-използвани валути не са се трансформирали през изтеклата година

Въпреки че последните данни накараха трейдърите да премислят какъв брой високи ще бъдат лихвите в Съединени американски щати, прекосяването към рискови активи, като акции на нововъзникващи пазари, към този момент е в ход при залози, че силата на зелените пари ще отслабне.

Много вложители се придържат към тези
залози, даже откакто зелените пари неотдавна възвърнаха загубите си за годината, повишавайки залозите за мечките за $.

" Върхът на $ сигурно е зад тила ни и следва структурно по-слаб $ ", съгласно Джордж Бубурас, деец от три десетилетия на пазара и началник на изследванията в хедж фонда K2 Asset Management.

" Да, инфлацията в Съединени американски щати е упорита, да, пазарът на лихвените проценти алармира за по-високи дълготрайни лихвени проценти в Съединени американски щати, само че това не трансформира обстоятелството, че другите стопански системи в света догонват Съединени американски щати. "

Облекчението, което по-слабият $ ще донесе на международната стопанска система, не може да бъде подценено. Цените на вноса за разрастващите се страни ще паднат, което ще помогне за понижаване на световната инфлация.

Също по този начин е евентуално да увеличи цената на всичко - от злато до рискови активи като акции и криптовалути, защото настроенията измежду вложителите ще се усъвършенстват.

Това може да помогне за облекчение на част от вредите през 2022 година, когато по-силните зелени пари оставиха диря от опустошение след себе си:инфлацията се увеличи, защото цената на храната и петрола скочи, народи като Гана бяха изправени пред ръба на несъблюдение на дълга до момента в който вложителите в акции и облигации бяха обременени с големи загуби.

Кралският $ прекатурва световната стопанска система без да се вижда край

Силата на американската валута ще отслабне с наградата за рентабилност на Фед, защото други централни банки демонстрират сходна решителност да забавят растежа на цените.

Политиците в еврозоната и Австралия алармираха, че са нужни повече покачвания на лихвените проценти, с цел да се преодолее инфлацията, до момента в който се усилват спекулациите, че централната банка на Япония ще се откаже от своята ултра облекчена позиция тази година.

Данните за суапове демонстрират, че разноските за заеми в Съединени американски щати евентуално ще доближат своя връх през юли и понижение на лихвените проценти може да пристигна още при първия обзор на Фед през 2024 година, защото растежът на цените ще се върне към задачата на централната банка на Съединени американски щати.
 Китай подхваща ход, който може да отслаби международното владичество на щатския $
Китай подхваща ход, който може да отслаби международното владичество на щатския $

По-голяма част от международната търговия в този момент е деноминирана в щатски долари

Тези
залози са явни в придвижванията на зелените пари, като Bloomberg Dollar Spot Index падна с към 8%, откакто доближи рекордно високо равнище през септември.

В тандем вложителите купуваха облигации и акции на разрастващите се пазари с най-бързите темпове от съвсем две години предишния месец.

Доларови мечки

" Смятаме, че доларът е достигнал своя връх и че е почнала многогодишна низходяща наклонност ", сподели Сидхарт Матур, началник на отдела за изследване на нововъзникващите пазари Азиатско-Тихоокеанския район в BNP Paribas SA в Сингапур.

" Ние сме структурни мечки за $ и предвиждаме уязвимост през 2023 година, изключително през втората половина. "

Някои пазарни участници виждат, че Фед ще премине към умерено нарастване на лихвените проценти въз основа на упованията, че ценовият напън ще отслабне.

Тази позиция ненапълно опонира на оценката на централната банка на Съединени американски щати, че инфлацията остава мотив за безпокойствие и са нужни спомагателни нараствания, с цел да се смъкна до задачата от 2%.

" Все още има доста стягане на системата от Фед, който към момента не е съумял в достигането на задачите си ", сподели Ерик Стайн, основен капиталов шеф, закрепен приход в Morgan Stanley Investment Management, представен от Bloomberg.

" Фед споделя, че ще намалят инфлацията до 2%, само че в реалност бих споделил, че ще съумеят до равнище от към 3%. Не мисля, че ще продължат да покачват лихвите до 6% единствено поради това. "

Всичко това значи, че валутите, които пострадаха под тежестта на по-силния $, евентуално ще се засилят. Йената към този момент се повиши с повече от 12% по отношение на зелените пари, откогато падна до най-ниското си равнище от три десетилетия през октомври, а интервюираните от Bloomberg стратези виждат, че ще нарасне с още 9% до края на годината.

Еврото се увеличи с към 11% от дъното, достигнато през септември, до момента в който зелените пари изгубиха позиции по отношение на множеството си сътрудници от Групата на 10-те развити индустриални страни през последните три месеца. Азиатският доларов показател на Bloomberg JPMorgan напредна с повече от 5%, откакто падна до най-ниското си равнище през октомври.

" Много от факторите, подкрепящи $ през 2022 година, изчезнаха ", сподели Дуифор Еванс, началник на макростратегията за Азиатско-тихоокеанския район в State Street Global Markets.

" Другите централни банки в пространството на Г-10 играят на догонване на лихвените проценти и в случай че въздействието на повторното отваряне на Китай е да даде подтик на световното търсене, тогава внимателното пазаруване на безвредно леговище е на назад във времето. "

Скъсяване на $

Някои вложители към този момент тестват теорията, че превъзходството на $ е завършила. Jupiter Asset Management изрично съкратява щатската валута. K2 Asset Management понижи дългата си експозиция в долари от октомври и чака стоковите валути като канадския и австралийския $ да се показват по-добре тази година.

По същия метод низходящите
залози на хедж фондовете против зелените пари набъбнаха до най-вече от август 2021 година при започване на януари и JPMorgan Asset Management чака йената и еврото да напреднат още повече.
 Доларът спря да пораства, пазарите се помириха с политиката на Фед
Доларът спря да пораства, пазарите се помириха с политиката на Фед

Еврото и паунда умерено се възвръщат от мощния вчерашен спад

" Това беше случай на изключителност на Съединени американски щати отдавна ", сподели Кери Крейг, пълководец в JPMorgan Asset, който управлява над $2,2 трилиона. " Сега внезапно имате доста по-добра визия за еврозоната.

Йената ще бъде добре подкрепена. Вече имате опцията да мислите за повторното отваряне на Китай. " Някои вложители като Джеймс Ати от abrdn изчакват времето си, преди да подхващат идващото
залагане за низходящо придвижване на американската валута.

Той чака " последния стадий на понижаване на риска ", сюжет, при който осъзнаването на слабата световна вероятност ще подтиква нов прилив на търсене на $.

" След като това се случи, Федералният запас понижи лихвите и рисковите активи са намерили дъно, ще се стремим да влезем в проциклични къси позиции на $ ", сподели капиталовият шеф за ръководство на лихвите в Лондон.

Ентусиастите за зелените пари също могат да потърсят по този начин наречената " доктрина за усмивката " на $ за улики по отношение на вероятностите. Разработено от вложителя Стивън Джен и сътрудниците му от Morgan Stanley през 2001 година, тази доктрина предвижда облаги за $ по време на времена, когато стопанската система на Съединени американски щати е или в бездънен спад, или пораства мощно, и едва показване по време на сдържан напредък.

За да бъде ясно, никой не залага, че спадът на $ ще бъде по права линия, защото лихвите в Съединени американски щати не престават да порастват, а опасността от световна криза и геополитическите опасности предизвикват търсенето на убежища.

" Доларът доближи своя връх, само че не чакаме цялостно превръщане на силата на $, което видяхме през последните две години ", сподели Омар Слим, съръководител на азиатския отдел за търговия с закрепен приход в PineBridge Investments в Сингапур.

Фед евентуално ще поддържа лихвите високи, до момента в който инфлацията се задържа на високи равнища и това ще помогне за " намаляване на слабостта на $ ". Други отиват още една крачка напред, като настояват, че нарасналата рентабилност в Съединени американски щати евентуално ще продължи да притегля вложители и да помогне за поддържане на $.

" Нашият главен случай е за възобновяване на $ в края на годината ", написа в записка този месец Елза Лигнос, началник на FX тактиката в RBC Capital Markets.

" Доларът остава най-доходният в Г-10 и по-доходен от няколко нововъзникващи пазара. "

За вложители като Стефани Холтце-Йен от Deutsche Bank AG признаването, че Фед евентуално ще забави траекторията си на повишение на лихвените проценти, е от основно значение при очертаването на пътя на $ за 2023 година Също толкоз значимо е да се регистрира статута на $ като преобладаващ авариен актив в света.

" Той доближи своя връх ", сподели Холтце-Йен, основен капиталов шеф за Азиатско-тихоокеанския район в частното банково поделение на Deutsche в Сингапур. Но доларът " ще остане подсилен заради концепцията за безвредно леговище, на която към момента се радва ".

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР