Някои места на планетата са свързани със загадъчни произшествия. Легенди

...
Някои места на планетата са свързани със загадъчни произшествия. Легенди
Коментари Харесай

Това райско кътче на земята крие едни от най-големите и мрачни тайни

Някои места на планетата са свързани със загадъчни катастрофи. Легенди и клюки ги обгръщат в мистичност и им придават свръхестествени сили. Подобна печална популярност придобива преди няколко епохи остров Гайола в Неаполитанския залив. Той е с величина единствено 5 кв. км и съставлява две отвесно издигнати скали, съединени с тъничък мост, написа " ".

Намира се на 40 метра от брега и не наподобява по никакъв начин злокобен, само че локалните поданици, а и всички италианци го назовават „ прокълнатия остров “. Причината е, че всички негови притежатели умират един след различен, а този, който го придобие, гледа по-скоро да се избави от него.

През XVII в. островът е част от материка. На мястото в миналото е имало храм на Венера. През XVIII в. скалите се откъсват от сушата. На тях се заселва уединен аскет. Вероятно по тази причина кръщават острова Гайола – „ дребна пещера “.

В средата на XIX в. територията е купена от англичанина Норман Дъглас. Той построява забавна в архитектурно отношение триетажна вила, която се намира там и до през днешния ден, облагородява мястото, прави стъпала до брега и свързва двете скали с мост.

Очарован от този същински парадайс и от опцията да се откъсне от светската суетност, на 84 години Дъглас се заселва за непрекъснато на острова. След два месеца умира, само че никой не придава изключително значение, тъй като е на напреднала възраст.

Втори притежател става швейцарският предприемач Ханс Браун. Няколко дни след идването му неговото бездиханно тяло е открито увито в килим, а брачната половинка му е извадена от водата от риболовци. Оттогава измежду жителите на близкия крайбрежен град потеглят митове.

Следващият гражданин на вилата е Ото Грунбек, който умира от сърдечен инфаркт, а четвъртият – Морис Сандоз, след лекуване в психиатрична болница приключва живота си със самоубийство.

Въпреки всичко това искащите да имат острова не понижават. Следващ притежател на прелестната, само че към този момент много поевтиняла вила става германецът барон Карл Поуланхайн, бизнесмен. За няколко месеца компанията му банкрутира, само че самият той съумява да напусне острова жив. Връща се в родината си, на село и приключва живота си като дрипльо.

Джани Аниели, притежател на концерна „ Фиат “, купува острова от барона. Той няма желание да живее там, само че го счита за преференциална инвестиция. Скоро единственият наследник на Аниели се самоубива, а племенникът му умира от рак. За нещастието е упрекнат островът и небрежно е продаден.

Негов нов собственик е нефтеният магнат и мултимилионер Пол Гети. Скоро по-късно отвличат 16-годишния му внук. Събитието получава необятен отзив, тъй като дядото отхвърля да заплати на похитителите в продължение на пет месеца.

Едва откакто отрязват едното ухо на момчето, дядото дава главната сума, а синът му се принуждава да вземе останалата сума на заем от него против рента от 4%. Младежът е освободен, само че самият Пол Гети умира малко по-късно.

Прокълнатият остров още веднъж е продаден – на Жан Грапоне, който финален взема решение да рискува. След една година застрахователната компания, която оглавява, банкрутира. Самият той попада зад решетките. Други искащи да играят на „ острова или живота “ няма.

Големият наследник на Грапоне дава Гайола и цялото имущество на локалната власт, която към този момент 30 години не може да се отърве от него.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР