Някои компании се раждат по случайност, а други са планувани

...
Някои компании се раждат по случайност, а други са планувани
Коментари Харесай

Chuck E. Cheesy пица е пример за особен провал на франчайз – храна, роботизирани кукли и зрелища за гостите

Някои компании се раждат по случайност, а други са планувани да се трансфорат в империи. Поне такива са били главните хрумвания и претекстове на хора като Нолан Бъшнел! Той не просто е желал да предлага храна на своите клиенти, само че и да трансформира компанията Chuck E. Cheese в място, където родителите да водят своите деца, да ги нахранят и да ги пуснат да лудуват в детския ъгъл. Едва ли има родител, който би отказал тази концепция.

Във времето, в което децата живеят на пица и безалкохолни и би трябвало да изразходват сила, това е допустимо най-хубавото решение. И слогънът на компанията също е изключително обаятелен – „ Където детето може да бъде дете! “. Какво повече би изискал един родител? Мир, успокоение и изпращане на децата на другите люлки, където ще крещят, беснеят и най-после ще се приберат вкъщи без никаква сила за правене на пакости. Нолан има брилянтната концепция, само че някъде по линията, цялото му показване ще се трансформира в една голяма злополука.

Нолан има брилянтната концепция да сътвори люлки, разнообразни занимания, в това число и аркадни игри, да сервира пица и други храни на гостите си и също така има няколко талисмана и кукли, които извършват най-различни песни за децата. По мнението на доста критици, няма човек, който в последните 4 десетилетия да не е стъпвал в този ресторант най-малко един път.

Впрочем даже рекламата се стреми да предложи тъкмо това – човек може да идва стотици пъти и в никакъв случай да не успее да тества всички занимания. Първата такава пицария отваря порти през далечната 1977 година Нолан е един от шефовете, които стоят зад Atari и счита, че пицария с аркадни игри ще сложи началото на всички типове занимания и ще предложи още доста изненади на аудиторията си.

Единственият проблем е, че в случай че в този момент потърсите името на компанията в Гугъл, най-вероятно ще видите задоволително клиенти, участващи в смесени бойни изкуства. Битките са обичано занятие, а е явно, че най-вероятно няма да приключат скоро.

Странно или не, сигналите за кавги и свади във въпросните заведения за хранене, са доста повече, в сравнение с в някои от крайните квартали на всеки по-голям американски град. Вместо детско развлечение, през днешния ден всеки може да стане очевидец на надалеч по-странни и злокобни осъществявания. Едно заведение в Уисконсин даже е поискало помощ от цялата налична полиция в града. В отговор идват 7 служителя на реда, които виждат 40 души да обръщат столове, маси и да унищожават ресторанта, тъй като просто не харесват пуснатата музика. Става въпрос за роботизираното пиле и мишката – амулет на заведението. Очевидно е, че през 2008 година към този момент никой не желал да слуша песните на въпросните кукли, само че пък има задоволително мераклии, които желаят да покачат равнището на адреналин.

Никой няма отговор за какво това би трябвало да се случва в фамилна пицария, само че обстоятелствата са си обстоятелства. След прекъсването на този необикновен въргал, един от родителите декларира, че в никакъв случай повече няма да заведе децата си, изключително откакто там се развяват револвери, продава се алкохол и множеството играчки не работят, най-вероятно са работели преди огромната борба. Друг клиент разказва целият екшън като сцена от филм на Куентин Тарантино.

С други думи, няма човек, който да не желае да получи доста повече от едно парче пица – място за разтоварване на нервите. Планът на Нолан е бил привързан с концепцията да направи заведенията за хранене малко по-забавни и забавни, открива се една ниша, която към момента не е създадена. Говорещите герои, които ще следват компанията през идващите години, са се родили по концепция на Дисниленд, откакто Нолан един път към този момент е посещавал въпросният лунапарк.

Мнозина вярвали, че талисманът на пицарията е взет непосредствено от Мики Маус. Талисманът на Chucky E. Cheese е роден като плъх, само че още по-странното е, че даже той не е бил истинският проект на притежателя. Нолан желал да кръсти своята пицария „ Coyotte Pizza “ и поръчал от компания, предлагаща костюми, точно костюм на койот. В последния миг получава костюм на плъх и е заставен да работи доста бързо. Следва втора концепция за име – „ Rick Rat`s Pizza “.

Това обаче идва с нови главоболия, никой не желае да има ресторант, в чието име участва думата „ плъх “. Най-вероятно и санитарната ревизия е мечтаела за подобен ресторант, с цел да може да прави всекидневни инспекции в търсене на гризача.

Героят ще бъде плъх, само че неговият биологичен тип няма да се употребява непосредствено в името. Просто поставят името Чък и всичко останало е легенда. Вместо да бъде изключително другарски надъхан към децата, Чъки най-често приказва като възрастен, пуши пура и има акцент. Той е като че ли насочен към възрастните клиенти, а не към малчуганите. Не би трябвало да подлагаме на критика Нолан, въпреки всичко той е почнал своята империя през 70-те години и то във време, когато опиатите към този момент са необятно публикувани. Чъки се е държал като нещо приблизително сред устатия Кръстник и много раздразним Сопрано.

И останалите герои не са по-впечатляващи. Фаворит е механичният женски хипопотам, който пее против 25 цента и има движещи се гърди. По думите на самият основател, компанията е поискала гърдите на хипопотама да се движат и да подскачат в избрани моменти, когато пее. И да, това надали е рационално, само че въпреки всичко има задоволително въпроси, които могат да накарат всеки родител да се замисли.

Chuck E. Cheesy печели внимание, става франчайз през 80-те години и съумява даже да сътвори конкуренция, изключително откакто мнозина виждат капацитета. Единственият проблем е, че компанията Showbiz Pizza взема решение да вземе и анимираните кукли, което надали е било наложително. Във всяко отношение, двете пицарии си наподобяват и Нолан завежда дело, което след две години печели.

Победата не дава и особени очаквания, първите домашни електронни конзоли идват през 1983 година и с тях никой към този момент не желае да върви на аркадни игри. Удоволствието да играеш вкъщи е изцяло задоволително. Нолан и неговите чиновници бързо осъзнават, че губят към 15 милиона $ от клиенти. До края на годината, компанията Chuck E. Cheesy публично афишира фалит, до момента в който Showbiz Pizza съумява да се оправи с проблемите. Вместо да се опасяват от рисковете на промишлеността, господата вземат решение да закупят банкрутиралите Chuck E. Cheesy и да завоюват още повече.

Новата компания няма право да употребява талисманите на Showbiz Pizza, заради простата причина, че единият притежател не желае да даде своите творения на новата компания. Всичко това води до нови проблеми. Липсата на старите талисмани, публично води до нови главоболия. Компанията бързо би трябвало да модернизира старите животни, които би трябвало да наподобяват много по-съвременно.

През 2010 година стартират да се мислят нови способи за съживяването на промишлеността. Измислят се нови истории за плъхът Чъки и през идващите 5 години се изисква премахването на всички роботи. Един занимателен миг е, че когато един ресторант затвори, компанията е принудена да унищожи всички талисмани, очевидно новите притежатели не са желали някой да се подиграва с неговото създание.

По време на пандемията се стига до ново дъно, Chuck E. Cheesy стартира да се показва като местна компания, която има потребност от поддръжка. От една страна, това не е чак толкоз надалеч от истината, само че въпреки това ще открием, че мнозина остават разочаровани от компанията, която в миналото е била главен избор на редица американци.

Липсата на иновация, неналичието на концепция и основаването на на ниска цена копие, което би трябвало да копира Дисниленд и да се трансформира в необикновен триумф, бързо и несъмнено стартира да наподобява на един доста слаб и недомислен опит за империя. Това изяснява и за какво през днешния ден тази компания е желано място за замяна на сили и основаване на Instagram и Фейсбук наличие.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР