Някои компании намаляват темпа на обратно изкупуване на акции тази

...
Някои компании намаляват темпа на обратно изкупуване на акции тази
Коментари Харесай

Нова опасност пред пазарите: Компаниите в САЩ намаляват обратното изкупуване на акции

Някои компании понижават темпа на назад изкупуване на акции тази година, премахвайки един от стълбовете, които поддържат пазара, написа The Wall Street Journal.

Обратното изкупуване на акции се свива за първи път от седем тримесечие насам. Компаниите от S&P 500 са изхарчили $205,8 милиарда за личните си акции през първите три месеца на годината, демонстрират последните данни. Макар цифрата да продължава да е впечатляваща, през четвъртото тримесечие на 2018 година те бяха $223 милиарда. Анализатори споделят, че свиването ще продължи, защото фирмите дават знаци, че ще затегнат разноските по това перо поради комерсиалното напрежение и забавянето на икономическия напредък.

Обратното изкупуване на акции бе един от най-големите източници на търсене през по-голямата част от този бичи цикъл, показват анализатори. Компаниите са похарчили над $800 милиарда предходната година - най-голямата цифра за една година в историята.

Компаниите и вложителите приветстват противоположното изкупуване на акции, тъй като те усилват облагата на акция и могат да усилят пазарната капитализация. Някои скептици обаче споделят, че практиката съвсем не способства за увеличение на цената, а единствено усилват цените на акциите в миг, в който фирмите са прекомерно скъпи, а облагите отслабват.

Миналата година редица анализатори разкритикуваха практиката, като обявиха, че щеше да е по-добре средствата да бъдат вложени, с цел да генерират дълготраен напредък - да вземем за пример в построяването на нови фабрики или изследване. В последните месеци някои политици в Съединени американски щати даже предложиха ограничавания за количеството акции, което фирмите могат да изкупят назад.

Намаляването на изкупуванията обаче могат да се трансфорат в нов проблем за вложителите - макар че през последните дни пазарите в Щатите означават нови върхове. По-малко купувачи могат да отстранен част от ликвидността. Миналият октомври трейдърите видяха какво може да значи това - волатилността на пазара, основана от решението на Федералния запас да увеличи лихвите съответства с интервала преди финансовите доклади, в който нямаше назад изкупуване на акции. S&P 500 падна с съвсем 7 % през месеца.

" Обратните изкупувания са сериозен детайл от покачването на пазарите ", споделя и Торстен Слок, основен икономист в Deutsche Bank Securities. " Но стопанската система се забавя и всички се опитваме да разберем какъв брой. Това значи, че ще има по-малко налични средства за назад изкупуване ".

Има упования, че растежът в Съединени американски щати е достигнал своя пик през предходната година. Освен това се чака, че корпоративните облаги ще намалеят, споделят анализатори. Прогнозите са, че фирмите ще отчетат с 2,6 % по-слаби облаги това тримесечие по отношение на година по-рано. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР