Някои инвеститори разглеждат България като привлекателна дестинация за инвестиции с

...
Някои инвеститори разглеждат България като привлекателна дестинация за инвестиции с
Коментари Харесай

САЩ: България е привлекателна за инвестиции, с ниски разходи и данъци

Някои вложители преглеждат България като привлекателна дестинация за вложения с ниски разноски и с държавни тласъци за нови вложения. Страната предлага едни от най-евтините трудови запаси в Европейския съюз (ЕС) и ниски и плоски корпоративни и подоходни налози. Това се споделя в отчета на Държавния департамент на Съединени американски щати за капиталовия климат у нас през 2023 година

В същото време в документа се акцентира, че: „ Недостигът на работна ръка и инфлационният напън обаче доведоха до повишение на заплатите и цените на вътрешния пазар. България има най-ниското ниво на продуктивност на труда в Европейски Съюз, а нарастването на заплатите надвишава растежа на продуктивността на труда. В средносрочен проект продуктивността е застрашена заради намаляването на популацията и ниските вложения в нововъведения “, предизвестяват от външнополитическото ведомство на Съединени американски щати.

България получи 1,4 милиарда евро от общо 6,2 милиарда евро, които би трябвало да бъдат изразходвани за шестгодишен интервал (2021-2026 г.) от безвъзмездните средства на Европейски Съюз за възобновяване посредством Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), който има за цел да подтиква подобренията в региона на зелената сила, цифровизацията и развиването на частния бранш.

„ За да получи бъдещите траншове от средствата, България би трябвало да одобри основни законодателни актове, в това число в енергийния и правосъдния бранш. Българското държавно управление е в развой на предоговаряне с Европейски Съюз на части от енергийния проект на НПВУ. През декември 2022 година стартираха обществени разисквания по отношение на наредбата за безплатни средства за създаване на фотоволтаични уреди за самостоятелно прилагане и уреди за предпазване на сила. Целта на НПВУ е до 2026 година да бъдат добавени 4000 MW мощности за произвеждане на сила от ВЕИ “, се показва в документа.

Докладът напомня, че през февруари служебното държавно управление на премиера Гълъб Донев разгласи, че ще отсрочи търсенето на влизане в еврозоната, към която се стремеше да се причисли през 2024 година, откакто се причисли към Европейския механизъм на обменните курсове (ERM II) през юли 2020 година и към Банковия съюз на Европейски Съюз през октомври 2020 година

„ Следващата дата за влизане в еврозоната зависи от това дали държавното управление ще успее да ограничи инфлацията и да одобри нужните законодателни промени. Българската валута е обвързана с еврото от 1999 година насам. Приемането на еврото ще отстрани валутния риск и ще спомогне за понижаване на разноските по транзакциите с някои от главните европейски търговски и капиталови сътрудници на страната “, се споделя в отчета.

През януари 2022 година Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) стартира договаряния за присъединение на България към Европейски Съюз, което следва да спомогне за провеждането на спомагателни стопански промени през идващите години.

„ Няма законови ограничавания за задграничната благосъстоятелност или надзор върху компании. С някои изключения задграничните субекти се третират по същия метод като националните компании и техните вложения не се ревизират или лимитират по различен метод. Наблюдава се мощен напредък в региона на създаването на програмен продукт, техническата поддръжка и аутсорсинга на бизнес процеси. Секторите на осведомителните технологии (ИТ) и бек-офис аутсорсинга привлякоха редица американски и европейски компании в България и доста от тях са основали световни и районни центрове за услуги в страната. През последните години автомобилният бранш също притегли американски и задгранични вложители “, се показва в отчета за капиталовия климат.

В същото време се отбелязва, че задграничните вложители не престават да са загрижени за върховенството на закона в България.

„ Инвеститорите показват като съществени провокации пред България необятно публикуваната корупция, компликациите при приемането на нужните разрешителни, непредсказуемостта заради честите промени в нормативната уредба и законодателството, спорадичните опити за повреждане на дълготрайни държавни контракти, неефективната правосъдна система и проблемите при осъществяването на правосъдните решения “, се акцентира в документа.

През 2023 година държавното управление продължи да дава частични дотации на предприятията за възходящите разноски за сила. Туризмът, логистиката, услугите и автомобилният бранш бяха изключително мощно наранени от пандемията Коронавирус. През 2021 година българската стопанска система набъбна със 7,6%, само че през 2022 година растежът се забави до 3,4% заради понижените вложения и намаляващия чист експорт.

„ Войната в Украйна, която докара до по-високи цени на суровините и силата, и бавното възобновяване на Еврозоната, главен експортен пазар на България, подкопават опциите за напредък през 2023 година В резултат на това се чака икономическият напредък през 2023 година да се забави до под два %. Войната в Украйна наруши веригите за доставки, способства за вътрешната инфлация и накара вложителите да бъдат по-предпазливи, само че също по този начин основава благоприятни условия в България за дейно консолидиране на веригите за доставки посредством ниършоринг “, се показва в умозаключение в Доклада за капиталовия климат за тази година на Държавния департамент на Съединени американски щати. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР