Някои хора изпитват ирационален страх да целуват или да бъдат

...
Някои хора изпитват ирационален страх да целуват или да бъдат
Коментари Харесай

Филемафобия или патологичният страх от целувки

Някои хора изпитват несъизмерим боязън да целуват или да бъдат целувани. Филемафобията разказва тъкмо този боязън, който не се лимитира единствено до интимните целувки, само че се демонстрира даже при почтена целувка по бузата за привет. Като всяка уплаха филемафобията също е обезпокоително разстройство. Засегнатият осъзнава, че няма обяснима причина за страха, само че все пак не може да управлява реакцията си.

Признаци на филемафобията

Тя надалеч надминава елементарния боязън или терзанието. Кой не е нервозен при първата целувка? Но в този случай не целувката е причина за нервността, а самата обстановка: че е допустимо да ви отхвърлен, че отсрещният може би е имал други планове, че прекарването е напълно ново… Ето подобен боязън отприщва целувката. Засегнатите реагират пресилено, когато ги целуват, и се ужасяват и те да целунат на собствен ред. За диагнозата филемафобия важат следните критерии:

  • Страхът няма нищо общо с действителната обстановка.
  • Засегнатите не умеят да управляват възприятията и страховете си.
  • Нямат разумно пояснение за страстите си. Макар да знаят, че страхът им е недействителен, не могат да го подтиснат.
  • Страхът е толкоз огромен, че засегнатите заобикалят всички обстановки, в които може да се стигне до целувка.
  • Страхът е мощно пресилен и провокира проблеми в междуличностните връзки.

    Симптоми на филемафобията   

Филемафобията има същите признаци като останалите характерни уплахи. Единственото, което я отличава от тях, е тласъкът, който я предизвика: целуването. Страхът може да се прояви като паник офанзива или общо безпокойствие. Колкото повече доближава „ дразнителят “, толкоз по-интензивен е този боязън. Характерните му проявления са:

  • Физически признаци: сърцетуптене, изпотяване, трептене, задъхване, зашеметяване, скованост, стягане в гърдите, гадене, мускулно напрежение и главоболие.
  • Психични признаци: натрапчиви мисли, които кръжат към заплахата от целувката (например да не би да придвижи болест)

Сходни уплахи.

Повечето пациенти, които страдат от страхова невроза, имат повече от една уплаха. Филемафобията най-често върви ръка за ръка със следните разстройства:

Мизофобията разказва страха от нечистотия. Тя води до педантична чистоплътност и болестна фикс идея за непорочност. Хората, които изпитват боязън от целувки, постоянно се боят, че слюнката на другия може да съдържа нездравословни бактерии или микроби, които да ги заразят.

Халитофобията разказва убеждението на засегнатия, че страда от неприятен мирис. Тази уплаха може да се придвижи и върху другия субект и да служи като опрощение за страха от целуване.

Хаптофобията разказва страха от досег и физически контакт. Дори инцидентно допиране на чужд може да бъде дразнещ фактор. Тъй като целувката е обвързвана с досег, разумно е засегнатите да се стремят непременно да я заобикалят.

Причини за филемафобията

Има доста провокиращите фактори, като най-честите са:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР