Някои хора имат специално отношение към живота. Ценностите, които смятат

...
Някои хора имат специално отношение към живота. Ценностите, които смятат
Коментари Харесай

Георги Сардарев и приказния свят на шапките

Някои хора имат особено отношение към живота. Ценностите, които считат за значими, някак естествено минават като нишка през света на останалите, сходно на загадъчен претекст в тези комплицирани симфонии, сътворени от великите майстори. Такъв е и Георги Сардарев от The Hattonist. 

Той е основен воин от поредицата myStory powered by myPOS , в която ви срещаме с хендмейд създатели, които на инат на всички компликации, вярват в красивото и в смелите чудеса, каквото е изкуството. Срещнахме се с Георги, с цел да ни опише има ли неписани правила в носенето на шапки, какво го кара да килне своята шапка под шеговит ъгъл  и най-много, с цел да опита да облече в думи неподправената си любов към един поминък, към който витае красиво чудо, защото се предава през потомство.



Вие сте от потомство шапкари по майчина линия. Според Вас в развой на възобновление ли е този хубав поминък?

Георги: От 10 години работим дружно и виждам, че през последните 2 години ползата към този позабравен поминък пораства. За това спомага международният тренд, който, въпреки и със забавяне, към този момент навлиза и при нас. Откакто организираме курсове за шапкарство, към този момент четирима от нашите курсисти съществено се занимават със занаята, купили са първите си калъпи и вършат първите си шапки сами и излизат на пазара, което е в действителност вдъхновяващо.

Кога си дадохте сметка, че това е Вашето предопределение?

Георги: Преди 10 години, когато за пръв път се допрях до филца и неговата гъвкавост, която дава опция да го моделираш единствено благодарение на ръце и пара, се влюбих в този развой. А дефинитивно завоюва сърцето ми блясъка в очите на първия ми клиент, който купи шапка от мен. Ежедневието се трансформира от обвързване в развлечение, наслаждение. Оттогава непрекъснато опитвам с нови материали, форми, способи, постаравам се всякога да науча нещо ново от сътрудници, с които обменяме опит и техники, от клиенти, които имат щури поръчки. Оттогава мога да кажа, че не съм имал ден, в който да съм скучал.



Смятате ли, че ориста има пръст във обстоятелството, че къщата, в която живеете, е била на жена, която също е правила шапки?

Георги: Харесва ми да си представям, че сме сбъднали фантазията за „ Къща на шапките “ на една непозната, само че въпреки всичко близка по дух жена. Тя е била доста дейна и борбена, желаела е да бъде самостоятелна, по тази причина откакто построява къщата и ѝ показват, че мястото ѝ е в кухнята, тя учи шапкарския поминък и просто бяга в Париж. Там се дами за богат доктор и по този начин и не съумява да практикува наученото. Но ето, че фантазията на майка ми да има къща в дребна централна уличка, която да трансформира в ателие, магазин, място за среща на изкушени от това изкуство, се трансформира в действителност. Точно тук е пръстът на ориста – това да се случи на ул. Владайска 44.



По силите ли е на един умел шапкар да „ дешифрира “ характера на човек по шапката, която носи?

Георги: Най-бързият метод човек да промени визията си, да изиграе роля, в случай че щете, е да постави шапка. Всеки поставил шапка споделя нещо за себе си. И към този момент по типа шапка и подбора на останалите облекла може да се разчете какъв е индивидът – закостенял, самоуверен, ексцентричен, свенлив, дали желае да изпъкне или да се слее с тълпата.

Имате ли си обичана история, въодушевена от шапките?

Георги: Има един любопитен факт от историята на шапкарството, който е употребен и в международната литература – Лудият шапкар от Алиса в страната на чудесата е точно вманиачен, тъй като при процеса на обработката на филца, още от края на 18 век се е употребявал живачен нитрат. Изпаренията му навлизат в кръвта,отлагат се в мозъка и провокират отравяне, като резултатите, които провокират, са присъщи за персонажа от обичаната ми книга. Чак през 1940 година се не разрешава изполването на живак във всички промишлености, в това число и при производството на филц.



Каква е ролята на шапката в стила на един човек?

Георги: Освен че придава жанр и комплектност на цялостния контур, вярно подбраната шапка придава класа, доза аристократизъм, а може и задявка, анекдот. С нея незабавно ставаш видим. А една качествена шапка постоянно прави усещане и не се не помни. Така че моят съвет е, в случай че желаете да Ви запомнят – сложете си шапка!

Какво в всекидневието от време на време Ви кара да „ килнете “ шапката си под шеговит ъгъл?

Георги: Всъщност аз я накланям всеки ден. Обичам да провокирам усмивките на хората, с които се разминавам на улицата -  като ги видя, им давам отговор и аз и знам, че денят не е минал на вятъра.



Как са се трансформирали както модата, по този начин и методът на носене на шапката с днешна дата?

Георги: Първоначално тя е аксесоар, който е служил за отбрана от естествените стихии.После се трансформира в знак на благосъстояние и власт. Носенето на шапки запада в края на 50-те години на предишния век, защото към този момент не е наложителна част от облеклото. Но при започване на 21 век шапката от ден на ден набира мощ като фешън аксесоар благодарение на звезди като Jay Kay от Jamiroquai, Lady Gaga, Jenifer Lopez, Pharrell Williams и други. Със шапките, които избират да носят, те описват истории. Благодарение на тях търсенето на персонализирани и неповторими шапки пораства, а това е и повода шапкарството като поминък да се възражда.

Има ли правила или фешън трендове, с които би трябвало да се съобразяваме, когато слагаме шапка?

Георги : Строги правила за носене на шапки у нас няма, само е признато мъжете да смъкват шапка, когато влизат в социална постройка или черква. Това не важи за дамите обаче. На закрито дамите би трябвало да са с дребни шапки или фасинатори, без огромни украси, с цел да не пречат на общуването и разминаването с другите присъстващи. Важно е да се знае, че шапката се съчетава с другите аксесоари – като чанта, шал, ръкавици и обувки и не е наложително да е в цвета на връхната ви дреха при есенно-зимните шапки.

На каква шапка да заложим, в случай че желаеме да инжектираме доза храброст в живота си?

Георги: Ако не сте носили шапка до момента, заложете на нещо по-обикновено и всекидневно – да вземем за пример, една филцова федора би била подобаващ избор за сезона. А за повече храброст заложете на някой ослепителен цвят – жълто, алено, оранжево или циклама. Основно предписание, когато избирате шапка, е да останете с нея за 2-3 минути и да свикнете с облика, който виждате, тъй като той е постоянно друг. Когато свикнете да носите шапка, към този момент може да пробвате разнообразни цветове и ексцентрични форми, с които да се отличите.

С майка Ви посещавате доста международни изложби. Какви са усещанията Ви – шапките надмогнаха ли определението „ аксесоар “?

Георги: В началото на септември бяхме на ревю в Париж за подготвена мода ( прет-а-порте) и там представихме нашата лятна всекидневна сбирка, която следва модата в облеклото, с цел да бъде положително допълнение. А в Германия бяхме на най-големият профилиран шапкарски панаир, където продадохме най-екстравагантните си модели, които са тъй наречените „ Statetement “ шапки, които са в центъра на вниманието, а облеклото е подчинено на тях. Затова мога да отговоря, че всичко зависи от случая и задачата – дали шапката ще е допълнение или ще е водеща.

Какво е посланието, което желаете да доближи до хората, които носят основаното от Вас и имат отношение към шапките?

Георги : Искаме хората да са щастливи, когато носят шапките ни и да усетят любовта и майсторството, което сме вложили. Да им е удобно и да се чустват красиви и елегантни. Носейки ги, да украсяват улиците и по този начин да създадат живота на всични нас по-красив и прелестен. 

Как подхождате към безконтактните заплащания, като се има поради, че сте участник в огромни изложби по света?

Георги: Използваме пос терминал най-малко от 10 години, тъй като това е метод да не губиш клиент, който е подготвен да купи. Безконтактен пос терминал притежаваме от 5 години, от този момент работим с MyPOS, тъй като отивахме за пръв път на панаир на шапките в Германия и това беше единственото решение да одобряваме заплащания с карти в чужбина – доста е комфортно, че може да се смени валутата на заплащане.



Какви са преимуществата на този тип заплащания?

Георги: Предимствата са, че става елементарно, бързо и в тези времена, когато хигиената е значима – безконтактно. А и на клиентите им е по-удобно по този начин.

С какво ще ни изненадате на Mish Mash Fest – The Halloween Edition?

Георги: Ще покажем нови филцови барети с ексцентрични форми, плетени ленти със воалетки и цветни, федори, подобаващи за сезона



С поддръжката на myPOS
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР