Някои части на земното кълбо са толкова неприветливи, че дори

...
Някои части на земното кълбо са толкова неприветливи, че дори
Коментари Харесай

8 от най-опасните места в света

Някои елементи на земното кълбо са толкоз неприветливи, че даже къс престой в тях може да докара до тежки последствия за човешкото здраве. Съществуват и райони, в които локалните поданици са изправени пред непрекъсната опасност от естествени или породени от индивида рискове.

Разположени от Арктика до Тихия океан - ето кои са някои от най-опасните места в света - най-малко съгласно Stars Insider.

Фукушима, Япония

Oбластта е необятно известна поради нуклеарния реактор, обиден от разрушителното земетресение през март, 2011 година Последвалото цунами провокира солидна вълна с височина над 12 метра, която ударя електроцентралата " Фукушима ", което води до сериозен нуклеарен случай.

Като защитна мярка против последвалата радиация, почти 120 000 души от района са евакуирани. В момента мястото на бедствието остава лимитирана зона. През юли 2018 година бе открито, че равнищата на радиация в оборудването към момента са рискови за хората.

Аралско море, Централна Азия

Призрачният воден басейн се простира сред Казахстан, Туркменистан и Узбекистан. От 60-те години на предишния век Аралско море, което преди е било огромно безотточно езеро, претърпява бърз крах заради плановете на Съюз на съветските социалистически републики за напояване, които пренасочват водите му.

Това води до забележителна екологична злополука в региона. Езерото е нечисто с пестициди и други селскостопански химикали от близките земи. Поради пресъхването на морето на негово място се образува нова пясъчно-солена пустиня - Аралкум.

Остров Возрождения, Аралско море

Остров Возрождения, ситуиран в Аралско море, е бил употребен от Съветския съюз за осъществяване на опити с биологични оръжия, което го прави извънредно рисково място.

По време на дейния интервал въз основата се случват голям брой злополуки. Няколко души умират заради несъзнателно изпускане на вируса на едра шарка. Според редица отчети други биологични оръжия като спори на антракс и бубонна чума са съхранявани на територията на острова.

Норилск, Русия

Норилск, ситуиран на територията на Русия (2900 км от Москва) е освен най-северният град в света, оттатък Полярния кръг и издигнат през 1935 година, само че и считан за един от най-замърсените.

Топенето на никелова руда е отговорно за мощното замърсяване, както и големите количества нездравословни газове, които водят до киселинни дъждове и смог. Градът е с към 177 000 поданици, които имат междинна дълготрайност на живота с 10 години по-малка от останалата част на Русия.

Скелетното крайбрежие, Намибия

Отнася се до огромна част от северното крайбрежие на южноафриканската страна. С право в миналото е получило названието си " портите към пъкъла " от португалски моряци. И до през днешния ден крайбрежието на Намибия съставлява сериозна заплаха заради суровите си детайли - поривисти ветрове, мощни талази и гъсти мъгли. Тази подла примес разрешава акустиране на плажа, само че връщането назад в океана е съвсем невероятно.

Моряците, претърпели корабокрушение в тази крайбрежна зона, са изправени пред сурова, суха простор от безкрайни пясъчни дюни. Оцеляването е било същинско предизвикателство.

Припят, Украйна

Катастрофата в Чернобил е считана за най-ужасяващата нуклеарна повреда в историята, породена от човешка неточност.

След разтопяването на нуклеарен реактор електроцентралата през 1986 година, близкият град Припят е подложен да бъде подложен на ограничения за евакуация. И до ден сегашен градът остава ненаселен заради нарасналите равнища на радиация, а визитите са лимитирани до къси периоди.

Долината на гибелта, Съединени американски щати

Разположено на територията на американския щат Калифорния, мястото е известно със своите тежки метеорологични условия, откъдето идва и " мъчително " подобаващото му име. В пустинната котловина е записана най-високата температура в света - 54 градуса. Макар че през летния сезон температурите постоянно надвишават 50 градуса. Зимата пък падат под нулата.

Дзержинск, Русия

Разположен на 400 км от Москва, градът постоянно е признаван за един от най-замърсените в света. Химически и биологични действия от интервала на Съюз на съветските социалистически републики предизвикват необятно замърсяване в региона. Редица проучвания сочат, че междинната дълготрайност на живота на хората там е едвам 47 години.

Езеро, покрай града, в което са изхвърлени огромни количества химически боклуци, е получило името " черна дупка ". То е едно и от най-замърсените водни тела в света.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР