Някогашен център за производство на цинк и мед, сега мината

...
Някогашен център за производство на цинк и мед, сега мината
Коментари Харесай

Шотландска компания ще превърне най-дълбоката мина в Европа в гравитационна батерия

Някогашен център за произвеждане на цинк и мед, в този момент мината ще съхранява възобновима сила и ще я доставя при поискване в мрежата...

Емил Василев преди 9 секунди 0 Сподели

Най-четени

АвтомобилиЕмил Василев - 9:00 | 03.02.2024

8 от най-надеждните BMW-та, създавани в миналото

IT НовиниДаниел Десподов - 13:44 | 02.02.2024

Колко души може да изхрани планетата Земя? Отговорът може да ви изненада

АвтомобилиЕмил Василев - 20:32 | 04.02.2024

12-те най-икономични автомобила, които можете да си купите през 2024 година

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Базираната в Обединеното кралство компания за предпазване на сила Gravitricity скоро ще стартира работа по превръщането на най-дълбоката мина в Европа в първата по рода си гравитационна батерия в Европа. Дълбоката 1444 метра мина се намира в Пюхяярви, на към 450 километра северно от финландската столица Хелзинки.

Собственост на канадската компания First Quantum Minerals, мината в миналото е била източник на цинк и мед. Тя беше най-големият шеф в района, осигурявайки 600 директни и непреки работни места. През август 2022 година производството в нея е прекратено, след което общността стартира да изследва голям брой начинания на мястото.

Що е то гравитационна батерия?

Базираната в Единбург, Шотландия Gravitricity е създала Gravistore. Това е гравитационна система, която може да служи като батерия за предпазване на непотребната сила от възобновими източници. В безоблачен или прохладен ден, когато слънчевите или вятърните паркове създават повече сила, в сравнение с е належащо, системата Gravistore може да подвига тежести, сложени в неработещи шахти, с цел да съхранява силата.

При по-голямо търсене тежестите могат да бъдат свалени, с цел да се освободи силата. Лебедките на шахтите служат като генератори на сила. В взаимозависимост от условията тежестите могат да се освобождават постепенно и на къси шпации, с цел да се задоволи търсенето на сила.

Gravitricity ще употребява 530 метрова спомагателна шахта, с цел да построи първообраз с мощ 2 мегавта (MW) и да показва своята технология. Тя ще е първата по рода си в Европа. Според уеб страницата си Gravitricity работи и по идентифицирането на шахти в други страни като Чехия, Германия и Индия.

Предимства на гравитационната батерия

Опити за основаване на гравитационни системи за предпазване на сила са правени под разнообразни форми. Те се смятат за осъществими други възможности на системите за предпазване на сила с литиево-йонни акумулатори.

Решенията на Gravitricity употребяват съществуваща инфраструктура, като да вземем за пример дълбоки мини както в този случай, които могат да се употребяват още веднъж след преустановяване на главната си активност. Този метод освен обезпечава нови благоприятни условия за претовареност в отдалечените райони, където се намират тези мини, само че и обезпечава характерности за предпазване, сходни на тези на литиево-йонните акумулатори.

Например, гравитационните акумулатори могат да преминат от нула към цялостна мощ за по-малко от секунда. Освен това тя е модулна, което разрешава на проектантите да трансформират потенциала ѝ според от локалните условия и условия.

По отношение на успеваемостта и разноските технологията е по-добра от литиево-йонните акумулатори. Те постоянно страдат от проблеми, свързани с непрекъснати загуби на сила, само че гравитационните акумулатори не страдат от такива проблеми. Освен това системата е доста по-евтина за внедряване и употреба и не е лимитирана до краен брой цикли или години за предпазване на сила.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР