Някога руските дипломати бяха ключова част от външнополитическата стратегия на

...
Някога руските дипломати бяха ключова част от външнополитическата стратегия на
Коментари Харесай

Заплахи, обиди и кремълски роботи: Как руската дипломация загина при Путин

Някога съветските дипломати бяха основна част от външнополитическата тактика на президента Путин. Но всичко това се промени.


В годините, предшестващи пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, дипломатите изгубиха своя престиж, а ролята им се сведе до повторение на нападателната изразителност на Кремъл.

Руската секция на Би Би Си пита някогашни дипломати, както и някогашни чиновници на Кремъл и Белия дом, по какъв начин се е разпаднала съветската дипломация.

През октомври 2021 година заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Виктория Нюланд отива на среща в съветското външно министерство в Москва. Човекът от другата страна на масата беше заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, който Нюланд познаваше от десетилетия и с който постоянно се е разбирала.

Американските сътрудници на Рябков виждаха в него удобен, спокоен договарящ - човек, с който можеха да беседват, даже когато връзките сред двете страни се влошаваха.

Този път нещата бяха разнообразни.

Рябков прочете формалната позиция на Москва от лист хартия и се опълчи на опитите на Нюланд да стартира полемика. Според двама души, които са обсъждали случая с нея, Нюланд е била шокирана.

Тя описала Рябков и един от сътрудниците му като " роботи с хартийки ", споделиха хората (Държавният департамент отхвърли да разяснява инцидента).

А отвън залата за договаряния съветските дипломати употребявали все по-недипломатичен език.

" Плюем на западните наказания ".

" Позволете ми да приказвам. В противоположен случай в действителност ще чуете на какво са способни съветските ракети " Град ".

" Идиоти " - предшествано от експлицитно изявление.

Това са все цитати от хора на управителни постове в съветското Министерство на външните работи през последните години.

Как стигнахме дотук?

Нова студена война

Може би е мъчно да си го представим в този момент, само че самият Путин съобщи пред Би Би Си през 2000 година, че " Русия е подготвена да си сътрудничи с НАТО... чак до присъединението си към алианса ".

" Не мога да си показва моята страна изолирана от Европа ", добави той.

Руските дипломати бяха основна част от екипа на Путин, като помогнаха за разрешаването на териториалните разногласия с Китай и Норвегия, водеха диалози за по-задълбочено съдействие с европейските страни и осигуриха кротичък преход след революцията в Грузия.

Но с повишаването на властта и опита на Путин той от ден на ден се убеждаваше, че разполага с всички отговори и че дипломатите са ненужни, твърди Александър Габуев, шеф на Руския евразийски център " Карнеги ", който живее в заточение в Берлин.

Първият сигнал, че стартира нова Студена война, пристигна през 2007 година с речта на Путин на Мюнхенската конференция по сигурността.

В 30-минутна тирада той упрекна западните страни, че се пробват да изградят еднополюсен свят. Руските дипломати последваха образеца му. Година по-късно, когато Русия нахлу в Грузия, външният министър на Москва Сергей Лавров, съгласно известията, се закле в сътрудника си от Обединеното кралство Дейвид Милибанд с въпроса: " Кой си ти, че да ме поучаваш? "

Западните чиновници към момента смятаха, че си коства да се опитат да работят с Русия. През 2009 година Лавров и тогавашният държавен секретар на Съединени американски щати Хилари Клинтън натиснаха гигантския червен " бутон за рестартиране " на връзките и изглеждаше, че двете страни построяват съдействие - изключително по въпросите на сигурността.

Но скоро за американските чиновници стана ясно, че съветските им сътрудници просто папагалстват възходящите антизападни възгледи на Путин, споделя Бен Роудс, заместник-съветник по националната сигурност на някогашния американски президент Барак Обама.

Роудс си спомня по какъв начин през 2009 година президентът Обама закусва с Путин под съпровода на национален оркестър. Той споделя, че Путин е бил по-заинтересован да показа своята позиция за света, в сравнение с да разисква съдействието, и че съветският водач е обвинил предшественика на Обама, Джордж Буш, че е предал Русия.

С разгръщането на Арабската пролет, намесата на Съединени американски щати в Либия и съветските улични митинги през 2011 и 2012 година Путин взема решение, че дипломацията няма да го докара до нищо, сподели Роудс.

" По някои въпроси - по-специално за Украйна - нямах чувството, че [дипломатите] въобще имат огромно въздействие ", уточни Роудс.

Като образец може да се даде, че когато Лавров е бил назначен преди съвсем 20 години, той е имал " интернационална вероятност и лична позиция ", сподели някогашен почитан чиновник на Кремъл.

Кремъл се е съветвал с него даже когато е знаел, че той може да има друго мнение от това на Путин, сподели Габуев.

Но когато през 2022 година в Украйна бяха изпратени войски, Лавров разбра единствено няколко часа преди началото на войната, съгласно отчет във " Файненшъл таймс ".

Андрей Келин, посланикът на Москва във Англия, отхвърля концепцията, че съветските дипломати са изгубили въздействието си. През цялата си дипломатическа кариера той е работил върху връзките със западните страни.

В изявление той отхвърли да признае, че Москва или обособени дипломати носят каквато и да е отговорност за срутва на връзките със Запада.

" Не сме ние тези, които унищожават ", сподели той. " Имаме проблеми с киевския режим. Ние не можем да създадем нищо по въпроса. "

Според него войната в Украйна е " продължение на дипломацията с други средства ".

Дипломацията като театър

Тъй като външнополитическите чиновници стават все по-малко авторитетни, те още веднъж насочват вниманието си към Русия. Мария Захарова, която стана представител на министерството през 2015 година, е знак на тази нова глава.

" Преди нея дипломатите се държаха като дипломати, говорейки с изискани изрази ", споделя някогашният чиновник на външното министерство Борис Бондарев, който подаде оставка в символ на митинг против войната.

Но с идването на Захарова брифингите на външното министерство се трансфораха в театър. Захарова постоянно крещеше на репортерите, които ѝ задаваха сложни въпроси, и отговаряше на рецензиите от други страни с обиди.

Нейните дипломатически сътрудници вървяха по същия път. Бондарев, който е работил за задачата на Москва към Организация на обединените нации в Женева, си спомня една среща, на която Русия блокирала всички препоръчани начинания, което предиздвикало сътрудниците от Швейцария да се оплачат.

" Ние им казахме: " Ами какъв е казусът? Ние сме велика мощ, а вие сте просто Швейцария!

" Това е [руската] дипломация ", добави той.

Този метод е имал за цел да впечатли руснаците вкъщи, съобщи Габуев.

Но още по-важна целева публика за дипломатите са техните лични шефове, съгласно Бондарев. Официалните телеграми, изпращани в Москва след задгранични срещи, са фокусирани върху това какъв брой буйно дипломатите са защитавали ползите на страната, изяснява той.

Типично обръщение, съгласно него, би било нещо сходно: " Наистина им дадохме доста отпор! Героично защитавахме съветските ползи, а западняците не можаха да създадат нищо и отстъпиха! "

Ако всички пишат за " слагане на западняците на мястото им ", а вие напишете, че сте " постигнали консенсус ", ще ви гледат с неуважение, сподели той.

Бондарев се връща към една вечеря в Женева през януари 2022 година, когато Рябков от външното министерство се среща с представители на Съединени американски щати. Първият заместител държавен секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман се надяваше да предотврати нашествието в Украйна посредством договаряния в 11 часа.

" Беше извънредно ", сподели Бондарев. " Американците бяха като: " Да преговаряме. А вместо това Рябков стартира да крещи: " Имаме потребност от Украйна! Няма да отидем на никое място без Украйна! Вземете си всички неща и се върнете в рамките на 1997 година [НАТО]! Шърман е желязна лейди, само че мисля, че даже челюстта ѝ падна освен това.

" [Рябков] постоянно е бил доста вежлив и в действителност прелестен за диалог. А в този момент удря с пестник по масата и приказва нелепости ".

Трябва да се означи, че през последните години дипломатическият звук се промени и в други страни, въпреки и в по-малък мащаб.

Няколко години по-рано японският представител по правата на индивида в Организация на обединените нации Хидеаки Уеда изиска от задграничните си сътрудници да " замълчат " по време на среща. Гавин Уилямсън употребява същите думи против Русия, когато беше министър на защитата на Обединеното кралство. А посланикът на Украйна в Германия Андрий Мелник предходната година назова немския канцлер Олаф Шолц " афектирана наденица от черен дроб ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР