Някога Родопите били земята на траките. Навсякъде из планината са

...
Някога Родопите били земята на траките. Навсякъде из планината са
Коментари Харесай

Източните Родопи крият неразгадани тракийски мистерии

Някога Родопите били земята на траките. Навсякъде из планината са непокътнати следи от тях - светилища, долмени, скални ниши и гробници. Особено доста са артефактите в Крумовградско. В Източните Родопи има близо 1500 скални ниши, над 40 скални гробници, следи от 30 скални погребения, десетки шарапани, които са и винарни. Тези мегалитни монументи в района са датирани от късно бронзовата и началото на ранножелязната ера - 13-12. в прочие Хр. Свързани са с племена, които за познавали бронзова металургия, защото в планината има подобаващите първични материали, също и антимон и арсений. Има и злато и сребро, което освен се е добивало, само че и интензивно се е търгувало с гръцките полиси на Бяло море.

Светилище, по-голямо от Белинташ, до с. Ковил



Много секрети пази археологическият комплекс край село Ковил, на пътя сред Крумовград и Хасково. Мястото към момента не е задоволително проучено. Комплексът е ситуиран на голяма повърхност. Твърди се, че надвишава неколкократно Глухите камъни, дори Белинташ. Разпростира се на километри по билото в местността Бялата канара сред селата Ковил и Джанка.

Светилището е ситуирано към венец от бели вулканични скали (вулкански туфи) и се издига върху билото на скалист било. В скалите са изсечени голям брой уреди с паметно предопределение, жертвеници, улеи, както и огромна, добре непокътната шарапана, ниши. Откритият по билото керамичен материал се дефинира от късната бронзова и ранножелязната ера. При извършените в интервала 1991-1993 година проведени разкопки от археолозите Георги Нехризов и Георги Кулов е открит и един амфороподобен кумир. При метода към обекта върху билото се минава край други антични уреди - некропол, водохранилище.

Некропол с жертвеник в Ак кая

В непосредственост до пътя Крумовград - Хасково, директно след къщите на селото, има ясно забележим скален некропол, опиращ се на каменни колони.

 Тракийски скален некропол и жертвеник - с. Ковил Снимка 0

Той е датиран в интервала II в. прочие Хр.- I в. сл. Хр. При изследванията археолозите попадат на доста забавен материал. Най-важното е, че откриват следи от ритуала на трупоизгарянето. Гробовете са изсечени в скалите по периферията на билото в местността Бялата канара (Ак кая). Общият им брой е 9, от които 3 са добре непокътнати, 4 са съвсем унищожени, а 2 не са довършени. Гробовете са ситуирани в една линия с приблизителна ориентировка север-юг. Не са открити следи от погребения. Най-вероятно те са осъществявани посредством трупоизгаряне отвън гроба, като останките и доста блага са полагани в урна или напряко на терена и ограждани с камъни. При осъществените разкопки са открити доста украшения, фибули, глинени зооморфни паметни фигури и обилие от керамичен материал.

Винарна в скалите до с. Джанка

 Туристически Портал Кърджали - Скална винарна (шарапана), с. Джанка

На няколко километра от Ковил се намира село Джанка. В махала Кълвач ясно личат тракийски ниши. Те са труднодостъпни, когато в дерето има вода, само че се виждат се добре от асфалтовия път. Изсечени са на западната страна на скалата под естествена козирка. Общият им брой е 11. В региона е непокътната и скална винарна (шарапана). Тя е с един басейн, кръгла, и с диаметър 1.6 м и дълбочина 0.35-0.45 м. Дъното е с надолнище на изток, където е изсечен отточен отвор.

Гробници край Поточница

След село Джанка по пътя за село Поточница на към 200 м от левия бряг на река Крумовица - малко преди вливането й в р. Арда, има продължен хълм от бели скали. Край изоставена кариера за вулкански туфи на билото на рида са изсечени две скални гробници. Едната е по-запазена. Входът й е извърнат на югозапад и има трапецовидно напречно сечение и отвор от горната страна, а общата й дължина е 3.10 м.. Край тях има и няколко добре непокътнати скални ниши. Около гробниците се откриват следите на тракийско населено място.

Стъпките на Али

Скална гробница е изсечена и на десния бряг на река Крумовица при село Рогач. Намира се в непосредствена непосредственост до пътя Крумовград - Аврен. Запазена е относително добре. Има трапецовидно сечение, с стеснен вход на една от късите страни и горен отвор. Входът е извърнат към реката, пред него има едва загатнато преддверие, засечено асиметрично на централната ос. Върху скалите има две дребни, само че дълбоки дупки, наподобяващи човешка стъпка. Местното население ги назовава " Стъпките на Али " - мюсюлмански светец, а мястото е известно като Гую (Кую).

Стоунхендж до Черничево



В село Черничево, което е на границата с Гърция, има некропол от 7 долмена. Гробницата от каменния век съставлява два побити камъка и трети, подложен върху тях. Обектът е забавен, само че сложен за намиране.

Некрополът отстои на 6.5 км източно от селото, в местността Хамбар дере. Разположени са от лявата страна на моста за ивайловградското село Гугутка в гъста дъбова гора. Най-добре е да се отиде до мястото с компаньон от локалното население.

Долмените се отнасят към края на II - нач. на I хиляди прочие Хр. Липсва могилен насип, само че в западния завършек на поляната са подредени обли камъни. Площадка с размери 12 м на 6 м е обвързвана с некропола. Вероятно тук са осъществявани ритуали, свързани с погребенията. В региона на некропола са открити фрагменти от тракийска керамика, а в непосредствена непосредственост - и групова находка от бронзови монети на Маронея (IV в. прочие Хр.).

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР