Някога Красновските минерални бани са били са били курорт от

...
Някога Красновските минерални бани са били са били курорт от
Коментари Харесай

На един час път от Пловдив минерални бани лекуват куп болести още от римско време

Някога Красновските минерални бани са били са били курорт от национално значение. Банята в селото е извънредно красива сграда, която стартира да действа още веднъж едвам през 2019-та година.

„ Демокрацията ѝ описа играта “, споделят локалните. Построена през 1928 година с безвъзмездния труд на хората от Красново. За това време е била извънредно оборудване, проектирано от италиански проектант.

Според Цвятко Истилянов, кмет на хисарското село Красново: А “ко минералната баня проработи с темповете, с които е работила преди, това значи, че ще се обезпечат доста работни места, ще имат живот в селото. “

И за какво не? Минералната вода по нищо не отстъпва на хисарската. Климатът – също.

„ Преди седмица си бях блъснал крайници и като се кисна всеки ден тук, кракът ми мина напряко. Водата оказва помощ и за бъбреци, и за жлъчка. “, обяснява Георги Петков, гражданин на Красново

Още от римско време

Красновските минерални извори са били известни и са употребявани за лечение още в римско време. За оздравителни процедури хората на първо време са употребявали изворите, като са се къпели в тях, а няколко века по-късно са почнали да пият и водата.

В „ Българи от остаряло време “ Любен Каравелов назовава обитаемото място Крастово. Алеко Константинов загатва банята в Крастово в един от своите пътеписи. Крастово се е водило селото и в турските данъчни регистри.

По най-интересен метод го разказва Константин Иречек

След като посетил минералните бани, останал шокиран от хората, които му приличали на мокри чудовища, защото влизали в басейна с облеклата. И да, възрастните поданици на Красново описват, че по военно време фактически влизали в горещата вода както са си били облечени. Като се понакиснат малко в топлата вода хем облеклата им се изпирали, хем се къпели, а в едно с това и въшките изпълзявали.

При какво оказва помощ водата в Красновски минерални бани?

Нека първо да разберем каква е водата в Красново. Извира с температура 52 градуса и е едва минерализирана – 354 мг/л. Подходяща е и се предлага за лекуване на:

• гинекологични заболявания;

• болести на опорно-двигателния уред – положения след счупвания, артрозни болести на ставите, радикулити, дископатии, болест на Бехтерев и др;

• кожни заболявания – екземи, рани, които зарастват мъчно, обриви от всевъзможен темперамент, открити рани;

• заболявания на периферната нервна система;

• бъбречно-урологични проблеми;

• стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни болести.

В непосредственост до Красновските минерални бани се намира почивна станция “Страхил “, която по време на социализма е била същинско спа знамение с съвременни вани, тангентори, подводни разтривки и други удоволствия, които са били труднодостъпни за елементарните трудови хора.

Въпреки примитивните благоприятни условия за водолечение, тук са идвали доста заболели от цяла България. Сега множеството туристи подминават селото на път за Хисаря, което не е целесъобразно. И без лъскави хотели и хубави ресторантчета Красново е добра дестинация за тези, които желаят да се възползват от лековитата вода, да се откъснат от градското всекидневие и да подишат прекрасен средногорски въздух въпреки и за ден.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР