Някъде е по-ясно изразена, другаде - по-невидима, но лятната суша

...
Някъде е по-ясно изразена, другаде - по-невидима, но лятната суша
Коментари Харесай

Реките с критично ниски нива в цялата страна

Някъде е по-ясно изразена, другаде - по-невидима, само че лятната суша тази година е обхванала съвсем цялата страна. В края на август равнищата на огромните реки в страната паднаха надалеч под междинните стойности за последните 15 години. "Тази година от към 3 месеца има доста ниски води в източната част от страната. Това е най-вече в Черноморския воден басейн. Част от тези реки са пресъхнали или пред пресъхване ", разяснява обстановката инж. Валерия Йорданова от секцията за хидрологични прогнози към Национален институт по метеорология и хидрология.
Искърското дефиле към момента е покрито в зелена одеждa. Водата в най-дългата река у нас обаче е малко. При Нови Искър сега текат към 5 000 литра в секунда, което е даже под абсолютния измерен най-малко. Това се вижда ясно и по маркера на моста в село Зверино. Борис Кръстев, който живее в Зверино, споделя: "От 66 години пребивавам на 30 метра от река Искър. Дълги години не е било по този начин. Тази година съвсем не валя дъжд. В нашия регион още няма пресъхнала река, само че покрай Лакатник има една вада, която към този момент е пресъхнала ".
С Борис Кръстев, който познава съвсем всеки камък в дефилето, отиваме до Петренски дол край село Губислав. Водата в емблематичния вир, който лятото се цялостни с туристи, слиза от Врачанския Балкан. Притокът е на сериозния най-малко. "Толкова малко вода тук до момента не е падало равнището. Почти беше стигнало до пресъхване. Да се надяваме, че оттук насетне ще завали дъжд и равнището ще се повиши ", изяснява Борис.
В Северна България водата в реките Вит, Осъм и Росица бележи отток към най-ниските измервани стойности. Под междинните равнища е и оттокът на по-големите реки в Южна България. Най-критична е обстановката в Черноморския водосборен басейн. Оттокът на следените реки там е напълно непосредствен до нулата. Ропотамо тече с 60 литра в секунда, Провадийска река - с 30 литра в секунда, а Луда Камчия с едвам 6 литра в секунда. Река Факийска край село Зидарово е пресъхнала.
Язовир "Копринка ". Разхождаме се по печален лунен пейзаж. Водата във водоема е под 12%, 5 от притоците са пресъхнали. С водолазния инструктор Кольо Радуков обикаляме там, където се допуска да има най-малко няколко метра вода. Той разяснява: "Водата е падала и преди. Но най-страшното е, че тази година притоците към язовира, които са 6 на брой, пресъхнаха. Месец и половина не е капвало. Тъжно е. Картинката, която гледаме, е жалка ".
Островът в язовира сега е полуостров. А тези крайбрежия, където високите тополи са били потопени във вода, в този момент са сухи хълмове в пустошта. Дори и да приемем, че при започване на есента сушата е със сезонен темперамент, хидролозите въпреки всичко регистрират отрицателна наклонност през последните 2 години.
"Още предходната година, а и тази година, оттокът в реките е по-нисък по отношение на предишни години и по отношение на приблизително многогодишните стойности. За 2019 година да вземем за пример стойностите са с към 30 % по-ниски по отношение на 30-годишните интервали, които използваме за сравнение”, изяснява инж. Йорданова.
Глобални климатични промени и човешка активност. Навсякъде в страната хората са уверени, че реките пресъхват поради изсичането на горите и потреблението на водата за електропроизводство. Природозащитни организации от години сигнализират, че несъразмерната икономическа употреба убива реките и живота в тях. Експертът по реките Филип Пенчев обобщава: "Оттук насетне би трябвало да се направи проект по какъв начин да се ръководят нашите реки. И дали хилядите построени водноенергийни уреди правят своята функционалност. И дали не би трябвало да се отстранен някои от тях, с цел да върнем живота в реките ".
На този стадий в цялата страна очакванията са за по-напоителни есенни дъждове, които най-малко частично да върнат водния баланс. Планинските потоци още веднъж да полазят камъните, а лунната повърхнина към празните язовири още веднъж да се извърши с живот.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР