Nvidia представи най-новия си чип за захранване на изкуствен интелект.

...
Nvidia представи най-новия си чип за захранване на изкуствен интелект.
Коментари Харесай

С шоу като на Стив Джобс Nvidia представи AI суперчип за ново поколение компютри

Nvidia показа най-новия си чип за зареждане на изкуствен интелект. Компанията твърди, че той може да извършва някои задания 30 пъти по-бързо от своя предходник. Към момента Nvidia има 80% пазарен дял на пазара на AI чипове, а с B200 „ Blackwell “ в арсенала си ще опита да бетонира господстващото си състояние.

Имаме потребност от по-големи графични процесори. Така че, дами и господа, бих желал да ви показва един доста, доста огромен графичен процесор “, съобщи основният изпълнителен шеф Дженсън Хуанг на конференция за разработчици в Калифорния.

Той засяга графичните процесори, които са от основно значение за основаването на генеративен изкуствен интелект.

Събитието, наречено от анализатора на Wedbush Дан Айвс „ AI Уудсток “, се трансформира в дата, която не може да бъде пропусната в календара на огромните технологии, заради изключителната роля на Nvidia в AI революцията, превзел света след представянето на ChatGPT в края на 2022 година

Nvidia е третата най-ценна компания в Съединени американски щати, отстъпвайки единствено на Microsoft и Apple. Акциите ѝ са се покачили с 240% през последната година, а пазарната й стойност доближи 2 трлн. $ предишния месец.

„ Надявам се, че осъзнавате, че това не е концерт, а конференция за разработчици “, пошегува се Хуанг, когато излезе на сцената в препълнената сцена, която нормално е непокътната за хокейни мачове и концерти.

Но съгласно Боб О`Донъл от Technalysis Research, който участва на събитието, „ шумът се усеща във въздуха “.

От много време не съм виждал сходно нещо в софтуерната промишленост “, сподели той. И добави, че някои хора вършат „ аналогии с ранните дни на презентациите на Стив Джобс “.

Мощните графични чипове и софтуерът на Nvidia са неразделна част от основаването на генеративен изкуствен интелект. Конкуренти като AMD или Intel към момента не могат да приближат своите артикули до сравними с мощността и успеваемостта на хитовия H100 на компанията, пуснат на пазара през 2022 година

Сега Nvidia хвърли повече светлина върху още по-мощния процесор и съпътстващ програмен продукт на платформа, наречена Blackwell – на името на Дейвид Блекуел, първият негър учен, признат в Националната академия на науките.

Графичните процесори Blackwell са суперчипове за изкуствен интелект, които са четири пъти по-бързи от предходното потомство при образованието на моделите за изкуствен интелект, обявиха от Nvidia.

Скоростта, с която се развиват изчислителните технологии, е безумна “, сподели Хуанг.

Освен това те ще обезпечат 25 пъти по-висока енергийна успеваемост, съобщи Nvidia – основно изказване на фона на рецензиите, че AI е прекомерно енергоемък спрямо по-конвенционалните калкулации.

За разлика от съперниците си Intel, Micron и Texas Instruments, Nvidia, сходно на AMD, не създава личните си чипове, а употребява леяри, главно Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Като се имат поради геополитическите проблеми с Тайван и Китай, това би могло да бъде евентуално едва място. 

Nvidia съобщи, че главните клиенти, измежду които Amazon, Гугъл, Microsoft и OpenAI, се чака да употребяват новия водещ чип на компанията в облачни изчислителни услуги и за личните си AI оферти.

Компанията разгласи и други разработки в региона на изкуствения разсъдък, в това число платформа за образование на хуманоидни роботи. Проектът Gr00t, за който Nvidia съобщи, че не е кръстен на героя от кино лентата „ Пазители на галактиката “ Грут, бе разказан като „ първият в света модел на човешка основа “.

Според Nvidia роботите, задвижвани от Gr00t, ще бъдат проектирани по този начин, че да схващат какво споделят хората и да имитират придвижванията им, като се учат от опита си по какъв начин да взаимодействат със света.

Моделите ще разрешат на един робот да се учи от шепа човешки демонстрации, тъй че да може да оказва помощ в ежедневните задания и да имитира човешки придвижвания единствено като ни следи “, споделят от Nvidia.

Nvidia съобщи, че работи с Apple за внедряване на благоприятни условия за изкуствен интелект в неотдавна пуснатото съоръжение за пространствени калкулации Vision Pro. Сътрудничеството идва в миг, когато производителят на iPhone е под напън да покаже, че не изостава от Amazon, Гугъл, Meta и OpenAI, когато става въпрос за изкуствен интелект.

Nvidia също по този начин показа облачната платформа Earth-2 за прогнозиране на климатичните промени благодарение на симулации от суперкомпютри с изкуствен интелект.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР