Нургюл Салимова записа злощастна загуба с белите фигури от индийката

...
Нургюл Салимова записа злощастна загуба с белите фигури от индийката
Коментари Харесай

Салимова отново загуби от индийка, изпусна печеливша позиция

Нургюл Салимова записа злополучна загуба с белите фигури от индийката Вайшали Рамешбабу на Турнира на претендентките за международната купа по шахмат в Торонто. По-рано в шампионата българката още веднъж отстъпи пред Рамешбабу.

Поржението, дошло след 88 хода и близо шест часа игра, бе доста неприятно за 20-годишната ни представителка, защото тя имаше безусловно извоювана позиция на два пъти. Стигна се до цайтнот, в който тя направи серия от неточности, които разрешиха на играещата с черните фигури индийка да направи ефектен поврат.

По този метод след 10 кръга Салимова остава с 4 точки в актива си и заема шесто място. С 3,5 точки Вайшали е последна.

В дебюта бе разигран Вариант на трите коня в Защита Грюнфелд, който остави играещата с черните индийка - от която Нургюл търсеше реванш, в много комплицирана обстановка. Инициативата бе на страната на Салимова, само че на 22-ия ход българката изигра въздържан ход. Вместо него тя можеше да потърси друго решение, което да сътвори сериозен безпорядък в защитната игра на Вайшали. 

Решението на Салимова обаче докара до замяна на дамите, а опростяването на позицията разреши на индийката изцяло да изравни играта.

Позицията на дъската изглеждаше като несъмнено реми, само че на 41-вия ход Вайшали позволи неправилност. В този миг Салимова откри доста мощен ход, с който изглеждаше, че прави успеха си сигурна.

Тук обаче се намеси факторът време. Цайтнотът притисна и двете шахматистки, те се редуваха да бъркат, само че в последна сметка Вайшали сподели повече самообладание.

Индийката освен се избави в два обособени случая от губеща позиция, само че съумя и да измъкне топовния ендшпил, с което да постави завършек на серията си от четири поредни загуби.

Във вторник е почивен ден, а партиите не престават в сряда с 11-ия кръг. В него Салимова ще играе с черните против другата индийка - Хумпи Конеру. Именно против нея българката записа единствената си победа досега в четвъртия кръг.

Начело в класирането с 6,5 точки излезе китайката Лей Тинцзие, която записа впечатляващ триумф с черните фигури над рускинята Александра Горячкина. Така след четвъртата си победа в последните пет партии международната вицешампионка има равни точки със сънародничката си Тан Чжони и цяла точка пред рускините Горячкина и Катерина Лагно. Пета с 4,5 т. е Конеру, а след нея с по 4 т. са Салимова и украинката Анна Музичук.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР