Нургюл Салимова пропусна отлична възможност да спечели още днес Световната

...
Нургюл Салимова пропусна отлична възможност да спечели още днес Световната
Коментари Харесай

Нургюл Салимова пропусна спечелена позиция и завърши реми във втората партия с Александра Горячкин

Нургюл Салимова пропусна отлична опция да завоюва още през днешния ден Световната купа по шахмат за дами в столицата на Азербайджан Баку.

Във втората партия от финалната серия с рускинята Александра Горячкина 20-годишната българка направи реми с белите фигури на 118-ия ход. Срещата продължи тъкмо пет часа и половина. По този метод резултатът след двете партии по типичен шахмат стана 1:1 точки и в понеделник ще се изиграе съдбоносен тайбрек по бърз шах за установяване на шампионката.

Салимова може горчиво да съжалява, че не съумя да завоюва днешната партия, защото при навлизането в ендшпила имаше две пешки допълнително и позиция, която да осъществя относително елементарно. Притисната от времето обаче, българката направи няколко неточни хода в решителната част на партията и в края ѝ трябваше да се бори за ремито с фигура по-малко.

В дебюта Салимова и Горячкина още веднъж разиграха отказания вид на Дамския гамбит. 24-годишната Горячкина, която е номер 3 в международната класация при дамите, имаше напълно лека самодейност първоначално, само че Салимова стартира да иззема преимуществото в мителшпила. Българката намираше най-точните ходове във всяка обстановка и последователно " задушаваше " играта на съперничката си.

На 31-вия ход Салимова взе пешката на Горячкина на h6 и получи първото си материално преимущество в партията. Малко по-късно тя остана и с още една пешка допълнително. Вместо обаче да потърси опростяване на позицията, българката избра доста комплициран вид за реализация, а двата коня, които Горячкина съумя да сложи в центъра на дъската, се трансфораха в господари на карираното поле. За да се измъкне, българката трябваше да се откаже от пешките си допълнително, а на 67-мия ход се наложи да жертва и коня си за последната пешка на Горячкина. С топ и кон на дъската против топ Горячкина направи и невъзможното в търсене на успеха, само че материалното ѝ преимущество не стигаше за постигането на такава.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР