Нургюл Салимова претърпя второ поражение от индийката Вайшали Рамешбабу на

...
Нургюл Салимова претърпя второ поражение от индийката Вайшали Рамешбабу на
Коментари Харесай

Нургюл Салимова загуби от индийката Вайшали на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова претърпя второ проваляне от индийката Вайшали Рамешбабу на Турнира на претендентките за международната купа по шахмат в канадския град Торонто.

Загубата, която пристигна след 88 хода и близо шест часа игра, бе доста неприятна за 20-годишната българка, защото тя имаше безусловно извоювана позиция на два пъти, само че в цайтнота направи серия от слаби ходове, които разрешиха на играещата с черните фигури индийка да направи непредвиден поврат.

По този метод след 10 кръга Салимова остава с 4 точки в актива си и заема шесто място. С 3,5 точки Вайшали е на последната осма позиция.

Салимова, която позволи проваляне от Вайшали и в първата партия посред им в третия кръг, потърси реванш от индийката и първоначално изглеждаше, че има отлични изгледи да го реализира.

В дебюта бе разигран Вариант на трите коня в Защита Грюнфелд, който остави играещата с черните индийка в много комплицирана обстановка. Инициативата бе на страната на Салимова, само че на 22-рия ход българката игра Nh3, който в съответната позиция бе много въздържан ход. Вместо него тя можеше да потърси слизане с топа на седма линия, което щеше да сътвори доста сериозен безпорядък в защитната игра на Вайшали.

Решението на Салимова докара до замяна на дамите, а опростяването на позицията разреши на индийката изцяло да изравни играта.

Позицията на дъската изглеждаше като несъмнено реми, само че на 41-вия ход Вайшали позволи нова неправилност, като игра...Ke7. В този миг Салимова откри доста мощен ход - 42. Кh2, което изглеждаше, че прави успеха и сигурна.

Тук обаче се намеси факторът време. Цайтнотът притисна и двете шахматистки, които се редуваха да бъркат, само че в последна сметка Вайшали сподели по-здрави нерви. Индийката освен се избави в два обособени случая от губеща позиция, само че съумя и да измъкне топовния ендшпил, с което да постави завършек на серията си от четири поредни загуби.

Във вторник за участничките в Турнира на претендентките следва почивен ден, а партиите не престават в сряда с 11-ия кръг. В него Салимова ще играе с черните против другата индийка - Хумпи Конеру. Именно против нея българката записа единствената си победа досега в четвъртия кръг.

Начело в класирането с 6,5 точки излезе китайката Лей Тинцзие, която записа впечатляващ триумф с черните фигури над рускинята Александра Горячкина. Така след четвъртата си победа в последните пет партии международната вицешампионка има равни точки със сънародничката си Тан Чжони и цяла точка пред рускините Горячкина и Катерина Лагно. Пета с 4,5 точки е Конеру, а след нея с по 4 точки са Салимова и украинката Анна Музичук.

До края на конкуренцията в Торонто остават още четири кръга.

Победителката в шампионата ще играе тази есен с китайката Цзю Вънцзюн в мач за международната купа при дамите.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР