Нургюл Салимова постигна първа победа на Турнира на претендентките за

...
Нургюл Салимова постигна първа победа на Турнира на претендентките за
Коментари Харесай

Първа победа в Торонто: Нургюл надигра индийката Конеру

Нургюл Салимова реализира първа победа на Турнира на претендентките за международната купа по шахмат в Торонто.

В четвърия кръг българката завоюва с белите фигури против индийката Хумпи Конеру. Така 20-годишната Салимова събра актив от 2 точки след една победа, две ремита и една загуба, и разделя третото място в класирането. В предходния кръг тя отстъпи пред другата индийка, само че даде бърз отговор.

В дебюта Салимова и Конеру разиграха Каталонско начало, като петата в международната класация индийка опита да бъде оптимално нападателна. Цената за ранната й  офанзива обаче бе неспособност да реализира рокада и по този начин царят на черните остана в средата на дъската.

Салимова съумя да парира доста елементарно опитите за офанзива на Конеру, а до 20-ия ход играта вървеше доста постепенно. Това подсети на предходната партия на българката.

Двете шахматистки бяха принудени да изиграят идващите 20 хода с по по-малко от пет минути за мислене. И доста по-неопитната Салимова игра по-добре. Нургюл намираше най-точните ходове, до момента в който Конеру беше тази, която правеше неточности.

На 40-ия ход финалистката от последното издание на Световната купа имаше изрично по-добра позиция, която трансформира в победа на 62-рия ход. Конеру нямаше никакви очаквания за победа, само че до последно търсеше разновидности, посредством които да се пребори за четвъртото си следващо реми в Торонто.

Останалите три партии при дамите в четвъртия кръг приключиха с ремита.

За младата ни звезда триумфът е доста влиятелен, защото нейната последна към този момент съперничка стана гросмайстор още на 15 години. Освен това Конеру е втората жена, минала границата от 2600 ЕЛО след унгарката Юдит Полгар, също по този начин е и международна шампионка в ускорения шахмат за 2019 година

В класирането с 3 точки води Тан Чжони (Китай), следвана от рускинята Александра Горячкина с 2,5. След това са индийката Вайшали Рамешбабу, рускинята Катерина Лагно и Салимова с по 2 т. В дъното с по 1,5 точки са Конеру, китайката Лей Тинцзие и украинката Анна Музичук.

Днес е първият почивен ден, а конкуренцията продължава във вторник с петия кръг. В него Салимова ще бъде с черните фигури против Тан Чжони. 32-годишната китайка е 16-ата международна шампионка в историята на женския шах, като беше на трона сред 2017 и 2018 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР