Нур-Султан. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев каза, че изтеглянето на

...
Нур-Султан. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев каза, че изтеглянето на
Коментари Харесай

Касим-Жомарт Токаев: Войските от ОДКБ се изтеглят от Казахстан след два дни

Нур-Султан. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев сподели, че изтеглянето на мироопазващия контингент на ОДКБ от страната ще стартира след два дни, предава ТАСС .

„ Като цяло острата фаза на антитерористичната интервенция мина. Ситуацията във всички райони е постоянна. Във връзка с това заявявам, че главната задача на мироопазващите сили на ОДКБ е изпълнена сполучливо. След два дни поетапно ще стартира изтеглянето на обединявания мироопазващ контингент на ОДКБ. Процесът на евакуиране ще отнеме не повече от 10 дни “, сподели Токаев, изказвайки се във вторник в Мажилиса (долната камара на парламента).

Според Токаев сплотеността на обществото в страната е методично подкопавана, а Комитетът за национална сигурност не е видял опасността.

„ Сплотеността на нашето общество беше методично разрушена, в това число посредством протестни дейности, по професионално създадени сюжети. Подготвяха се скрито съответни реализатори на радикални ограничения. Комитетът за национална сигурност като акредитиран орган не можеше и не искаше да даде ясна оценка на тази подривна работа, не видя сериозна опасност за националната сигурност “, сподели Токаев.

Токаев сподели, че бойците са възнамерявали да завземат властта в страната, а проектът им за офанзива е бил сложен.

„ Планът за нахлуване против Казахстан включваше редица разнообразни аспекти - военни, политически, идеологически, дезинформационни и други. По подготовката на завземането на властта работиха експерти “, сподели той.

Според Токаев опитите за държавен прелом в Казахстан са се провалили.

„ Опитите за държавен прелом, покушението против целостта на страната се провалиха. Заедно, като един народ, ние защитихме Алмати и други районни центрове. Те ще бъдат възобновени допустимо най-скоро “, безапелационен е президентът.

Токаев означи, че не всички правоприлагащи органи са посочили преданост към отговорностите си. „ В редица градове началниците на отдели на Комитета за национална сигурност, макар задоволителен боен боеприпас, без да влизат в пердах, напуснаха офис постройката, оставяйки там оръжие и секретна документи “, сподели президентът.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР