Нулево енергийните сгради в "Беломорски" останаха на хартия BG пионерите

...
Нулево енергийните сгради в "Беломорски" останаха на хартия BG пионерите
Коментари Харесай

Инвестирай в пасивна къща и убий монопола

Нулево енергийните здания в "Беломорски " останаха на хартия BG пионерите Къща в Марково е първата със документ Passive House Plus От 1 януари 2019 г съгласно директивата на Европейски Съюз Всяка нова постройка с нулев разход на сила

Ден на отворените порти събра експертите от клъстер “Зелена сила ”, представители на ”Баумит ” и изкушени от тематиката в село Марково. „ Посетете пасивните здания онлайн ” - с този надпис атрактивен билборд канеше даже инцидентно минаващите да посетят въпросната Passive house - един от сертифицираните обекти у нас.
Още през 2010 година бе призната Директивата за енергийна успеваемост на постройките 2010/31/EU (Energy Performance of Buildings Directive - EPBD), в която се показва, че от 01.01.2020 година всички нови сгради в Европейски Съюз би трябвало да се строят като здания с ниско енергийни характерности.

Днес директивата е на ход - за постройките с публично предопределение срокът е 01. 01. 2019 година Какво значи обаче това на процедура? Този, както и доста други въпроси ще намерят своя отговор в първия демонстрационен център в с. Марково. Той има упоритостта да ни научи по какъв начин се строи пасивна къща. Амбициозният план е на строителни инженери от Мюнхен и Пловдив, които от няколко години се пробват да наложат модела “пасивна къща ” и по нашите ширини. Строителството стартира след узаконяване на плановете от Passiv Haus Institut Darmstadt, твърди основателят инж. Николай Ставрев от компания „ Оберон концептбау ”.

„ На процедура няма огромна разлика сред пасивното и общоприетото строителство. Те се базират на едни и същи градивни правила, като се следват характерни особености, основани на строителната физика. С нашия демонстрационен център желаеме да потвърдим и друго, че сходен дом може да бъде и изящен, като се изключи че обезпечава нужния вътрешен комфорт, лишен от влага и плесен и в това време с доста ниски режийни разноски ”, сподели по време на презентацията инж. Ставрев. Той съпостави цялата къща от 330 квадрата с добре изолиран термос, чието планиране и осъществяване е осъществено с главната задача - да докара до постройка без топлозагуби, като рекуператорът обезпечава чист въздух, нужен за удобния микроклимат „ Ето по какъв начин слънцето ни топли без пари - къщата е насочена на юг, където имаме оптимално остъкляване с прозорци. Ние не идваме в село Марково, с цел да гледаме от тук Пловдив, който ни се пада на север. Затова в тази посока сме планували минимално остъкляване, а на запад то даже изцяло липсва, което ни пази от ненужно прегряване през лятото ”, уточни инженерът. Той разяснява, че огромната концепция на тази къща е, че при минимални разноски се реализира целогодишно температура от 21 градуса. По този метод къщата ни прави самостоятелна от монополите, изключително при осъществяването във вид на патента „ Passive House стандарт Plus ” или,,Passive Haus Premium ”.

Така че при повишаващите се цени на електрическата енергия пасивната къща е добра опция освен за европейците, само че и за българина.

„ Първоначалното влагане е по-голямо. Строежът на сходен дом се пресмята на към 1200 евро/кв.м. и е в директна взаимозависимост терена, архитектурата, самостоятелното предпочитание на вложителя и други. Само че инвестицията се връща с фрапантно понижените сметки за ток по-късно във времето, изясни инж. Ставрев. „ Проблемът у нас е, че строителните компании не желаят да строят пасивно. Те не са готови за това ”, репликира представител от клъстер „ Зелена сила ” на срещата. Тогава инж. Ставрев добави, че фактически у нас, за разлика от Германия, няма ясни правила за развиването на този вид строителство - няма мострени къщи, не се дискутира тематиката, а и никой не се ангажира да изясни технологията на пасивното строителство. „ Сега е времето да се намесят браншовите организации, в лицето на НИСИ, Камарите на строители, инженери и архитекти, УАСГ, търговците на материали за строителството на този вид здания -точно те могат да разпространяват положителните практики в бранша. Другата опция е да плащаме санкции за това, че не сме адаптивни към разпоредбите на европейското семейство. Както и да си останем цялостни безхаберници по въпроса с количеството на въглероден двуокис в атмосферата. Тогава за какво ни изненадват климатични аномалии, като тези в Италия от последната седмица ”, иронично попита Ставрев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР