Нужна е промяна в методологията, по която НОИ изчислява индивидуалния

...
Нужна е промяна в методологията, по която НОИ изчислява индивидуалния
Коментари Харесай

Експерт с важни разяснения за втората пенсия

Нужна е смяна в методологията, по която Национален осигурителен институт пресмята самостоятелния коефициент за пенсиите.

Ако това не се случи, на хората, които изберат да получават пенсия от универсалните фондове, първоначално размерът на двете пенсии, които получават, ще е по-малък от една.

Това съобщи Владислав Русев от Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване пред bTV по отношение на т.нар „ втори” пенсии, които ще получават бъдещите пенсионери.

Той изясни, че първичната концепция за Втори пенсионен дирек не е била да бъде в конкуренция на Национален осигурителен институт и Държавното публично обезпечаване да понижава пенсиите на хората, които желаят да получат парите си от универсалните фондове.

Русев акцентира, че задачата е пенсионните фондове да допълват пенсиите на ДОО.

„ Законът е подобен, че коефициентът би трябвало да отразява разликата, т.е с какъв брой по-малко хората с универсалните фондове са внасяли в Национален осигурителен институт. Само че Национален осигурителен институт усилва разликата дотолкоз, че тя сега е 20%.

Ако се калкулира вярно тя не е повече от 6-7%”, добави още специалистът.

Според Русев неточност на осигурителния институт е, че когато се прави сравнението сред вноската за повсеместен фонд и вноската за пенсия, се пропуща присъединяване на страната в обезпечаването.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР