Нужен е закон за кибернасилието. Но и сега не сме

...
Нужен е закон за кибернасилието. Но и сега не сме
Коментари Харесай

Прокурори: Пратихме зад решетките кибернасилник от Пловдив

Нужен е закон за кибернасилието. Но и в този момент не сме безпомощни. Много съответни държания, свързани със полови похищения над деца под 18 година, и в този момент са криминализирани. Друг е въпросът какви санкции са планувани за тях. Нужна е смяна в процесуалния закон. 

Това съобщи заместник-окръжния прокурор на Пловдив Анна Викова по време на форума на " Стандарт " " Киберзашитници. Заедно в битката против кибертормоза на деца ". Второто му издание се организира в Пловдив в партньорство с Черноморската академия за сигурност, общината и Регионалното ръководство на образованието /РУО/. 
-->
Анна Викова напомни, че едно от първите каузи на територията на страната против закононарушение в интернет се е водило в Пловдив преди 10 година и е приключило с присъда. Тогава в уебсайт за игри, където консуматори са доста малолетни, се е записал възрастен мъж-педофил, който се е показал за 12-годишен. Започнал е да играе игри, да приказва като дете, с цел да хване жертва - момиченце сред 9 и 13 година Успял е да откри и в началото я е предизвикал да си покаже гърдите, снимал я е и така нататък След това почнал да я изнудва за други свои стремежи като я заплашвал, че ще пусне фотосите в интернет. Бабата на детето обаче забелязала, че нещо неправилно се случва и се стигнало до намесата на ГДПОБ. Педофилът е задържан, а в дома му са открити над 6000 файла на малолетни, които той е разпращал на " другари ". " Стигна се до ефикасна присъда ", уточни прокурор Викова. " Не сме толкоз безпомощни. Но откакто няма формулировка за кибернасилие - това доста затруднява работата ни ", сподели тя. Прокурор Викова разкри и каква е " новата мода " измежду педофилите - те купуват 20-30 пароли за профили във Facebook, където младежи си държат персонални фотоси, за които считат, че са предпазени, тъй като са заключени. Изваждането им обаче не е мъчно и по-късно стартира изнудването, от време на време и за пари. 

" Законодателните промени са наложителни. Но най-хубавата мярка е предварителната защита. На първо място са родителите, които би трябвало да беседват с децата си и да ги предизвестяват за заплахите ", уточни още зам-окръжният прокурор Анна Викова. 

Районният прокурор Петър Петров пък обърна внимание на различен проблем - на какви платформи гледат клипове нашите деца? И напомни за случая от пловдивски мол, когато представящите се за инфлуенсъри Емили Тротинетката, Чеченеца и Тошо Куката накараха юноша с аутизъм да се държи като куче. " Те търсят лесноманипулируеми персони, с които да се гаврят. Този проблем занапред ще се демонстрира. Не всички образци, които дават инфлуенсърите, са положителни ", сподели прокурор Петров. 

В умозаключение той добави, че обществото би трябвало да следи какво се случва в интернет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР