НС одобри промяната на първо четене Поправки в закона за

...
НС одобри промяната на първо четене Поправки в закона за
Коментари Харесай

Спешни промени: Шефовете на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности

Народно събрание утвърди смяната на първо четене

Поправки в закона за Българска народна банка, Сметната палата и за омбудсмана одобриха за минути депутатите на изключителна правна комисия в Народно събрание.

Това се наложи поради зародилия проблем със служебните министър председатели и спирачката точно в тези разпореждания, които упоменават, че титулярите и заместниците им не могат да заемат друга платена държавна служба.

Повечето от евентуалните претенденти след съвещания при президента обявиха, че не могат да заемат поста.

С промените, които влязоха в пленарната зала за разискване се прецизира, че шефът на подуправителите на Българска народна банка и Сметната палата употребяват неплатен годишен отпуск, в случай че бъдат определени за длъжностен министър-председател . След освобождението си те ще могат да продължат мандата, за който са определени. Одобрено беше също по този начин, че управлението на банката не може да прави друга активност с изключение на преподавателска или като членове на органите на сдружения, в които Българска народна банка има присъединяване.

Ако бъдат назначени за длъжностен министър председател омбудсмана и неговия заместител, както и ръководителят и заместниците му в Сметната палата те ще имат опция да употребяват неплатен годишен отпуск за интервала, в който са назначени, като след освобождението им не престават мандата, за който са определени.

Малко по-късно измененията минаха и на първо четене в зала - утвърдиха ги 137 народни представители.  54 депутати гласоподаваха „ срещу “, въздържали се нямаше. Промените са препоръчани от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

В дебата преди гласуването на първо четене участваха Има Такъв Народ и „ Възраждане “, които остро подлагаха на критика вносители и пасивното присъединяване на ПП-ДБ по време на целия спор.

От „ Възраждане “ оповестиха, че незабавните законодателни промени са противоконституционни. От Има Такъв Народ също. Опозицията се закани, че ще внесе конституционна тъжба.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР