НС на БСП проведе демократична дискусия, произнесе се и имаме

...
НС на БСП проведе демократична дискусия, произнесе се и имаме
Коментари Харесай

Вигенин: Да се обединим срещу насилието над жени

Народно събрание на Българска социалистическа партия организира демократична полемика, произнесе се и имаме публична позиция за Истанбулската спогодба, одобрена със съществено болшинство. Партиите в ПЕС имат право на разнообразни отзиви, само че нямаме никакви разминаване по това, че насилието против дами и домашното принуждение са феномени, които би трябвало да бъдат изкоренени.

Това сподели националният представител от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин пред Нова тв. Той добави, че в своята позиция левицата е отбелязала, че стартира работа по внасянето на съответни оферти за промени в българското законодателство, с цел да се изпълнят задачите на конвенцията. Вигенин добави, че в текста на конвенцията има няколко параграфа, които са с двусмислени формулировки и самият факт, че те дават мотив за разнопосочно пояснение, демонстрира, че тя не е съвършена.

„ Заради подобен вид неща се подценява смисълът на основаването на конвенцията. И при нас тези текстове се схващат по друг метод, както и в обществото. Едни считат, че в тях няма никакъв проблем, а други-напротив. Още през 2014 година ние изразихме съмненията си по тези текстове и България е предложила други формулировки за тези противоречиви моменти ", сподели още социалистът. Той съобщи, че методът, по който е взето решението в държавното управление и бързината, с която конвенцията бе импортирана в Народното събрание, са контрапродуктивни. Вигенин бе безапелационен, че това е налагане на решение върху публичното мнение. „ Вината тук е на ГЕРБ и Оперативна програма за метода, по който го направиха ”, добави още той.

Кристиан Вигенин бе безапелационен, че когато Българска социалистическа партия направи своите оферти, ще се види кой в действителност се вълнува от проблемите с домашното принуждение и кой извършва някакви инструкции- преждевременно да ратифицираме тази спогодба. Той добави, че ГЕРБ не трябва да се грижи толкоз за Българска социалистическа партия и вътрешните диспути, които има в левицата. „ Министър Кирил Ананиев, който е дал своя вот срещу конвенцията, дава препоръки на Българска социалистическа партия по какъв начин би трябвало да си промени позицията. Вчерашната конференция на министрите Цачева и Захариева също беше неубедителна и по тази причина, дано се обединим в битката против насилието към дами и да не прибързваме ”, прикани националният представител.

„ Не утвърждавам решението на Националния съвет на Българска социалистическа партия да не поддържа ратификацията на Истанбулската спогодба, още повече, че огромна част от европейските страни към този момент са я утвърдили. Съжалявам за това, считам го за политическа неточност и за неприятен знак ”, съобщи през вчерашния ден президентът на ПЕС Сергей Станишев по БНР. 

„ Жените в България станаха жертва на килнат спор, който се разви в българското общество. Много е мъчно да се върви против течението. Трудно е да не се поддадеш на популизма. Защитата на истината не е лесна задача. Затова е нужна воля. През последните 10 дни бяха изпратени плашещи сигнали и неуместни твърдени, които отклониха вниманието от главния факт.

А точно, всяка 4 жена в България персонално е минала през този пъкъл. За предходната година три дами са убити по изключително нечовечен метод от своите сътрудници. Жените чакат нашата поддръжка. За страдание, явно държавните механизми не работят добре. И плануваните за внасяне от Българска социалистическа партия в Народно събрание законодателни оферти няма да могат да да засенчат политическия знак, който бе даден с решението за нератифициране на Конвенцията. Още повече, че една опозиционна партия няма механизма да наложи приемането на тези промени. Конвенцията дава редица ограничения за възстановяване на обстановката във връзка с запазване от принуждение и наказване на деятелите.

Поведението на Българска социалистическа партия тактически обслужва ГЕРБ и отвлича вниманието от много съществени вътрешни проблеми, с които ръководещите не могат да се оправят.

Опасявам се, че това няма да бъде разбрано и от социалдемократическото семейство в Европа. Крайъгълен камък за нас са правата на индивида и в този подтекст и ненасилието над дами и деца. И по тази причина през вчерашния ден предизвестих Българска социалистическа партия, че ще би трябвало да изяснява своите дейности пред нашите сътрудници. 

Според мен, фокусът на полемиката по идния избор ще бъде преместен поради Истанбулска спогодба и няма да се реализира резултата, който евентуално се цели ”, добави Станишев.

В своето изявление пред Пленума през вчерашния ден Станишев разясни: „ Конвенцията е изчерпателен интернационален документ, който преглежда тематиката през призмата на човешките права. Документ, който планува отбрана и наказване за всяка форма на принуждение над дами и деца. И това е нейният главен смисъл. За страдание, ужасно доста са хората, претърпели персонално тази драма. И към тях е ориентирана Конвенцията. 

В този смисъл е и Комюникето на Съвета на Европа от 12 януари, който пояснява текста на Конвенцията поради истеричната полемика в българското общество. Нещо неуместно съгласно мен. И там категорично се акцентира, че не става дума за въвеждане на тъй наречените „ трети пол ”. Тема, с която толкоз необятно се спекулира в България. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР