Новозаразените спаднаха двойно спрямо пика на разпространението на COVID-19. Това

...
Новозаразените спаднаха двойно спрямо пика на разпространението на COVID-19. Това
Коментари Харесай

Проф. Пенка Петрова тревожно: Вероятно Омикрон вече е у нас

Новозаразените спаднаха двойно по отношение на пика на разпространяването на COVID-19. Това сподели в ефира на Нова телевизия проф. Пенка Петрова, шеф на Института по микробиология към Българска академия на науките. По думите й 4% позитивни проби са доста добра вест.

" Специалистите обаче приказват за по този начин наречената четвърта плюс вълна или опцията да се появи пета таква към февруари месец, поради появяването на Омикрон. Вероятно новия вариант е към този момент у нас, само че не сме го разкрили. В прилежаща Гърция има регистрирани 10 случая на Омикрон. Ще се появи доста скоро и у нас. Той е доста по-заразен, към 50 на 100, по отношение на Делта разновидността и заобикаля имунизациите. Възрастното население и тези, които работят с заболели от ковид, ще би трябвало да слагат бустерна доза от имунизацията ", изясни тя.
свързани новини3228преди 12 часа
Проф. Петрова добави, че данните в международен мащаб демонстрират, че минава с по-малко смъртни случаи.

" Вируса мутира инцидентно. Стратегията е да заразява повече и да не предизвиква гибел. Първите разновидности на ковид по тази причина изчезнаха толкоз бързо, тъй като са били извънредно смъртоносни ", изясни шефът.

Проф. Пенка Петрова е на мнение, че вирусът като причина за гибел отслабва.

" Твърде дълго се задържа вируса измежду нас, с цел да считаме, че в миналото би могъл да изчезне. Вероятно ще стане като грипа и всеки сезон ще се постанова реваксинация ", добави тя.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР