Новоустановени случаи на коронавирус сред екипажа на чилийския ледоразбивач Акилес

...
Новоустановени случаи на коронавирус сред екипажа на чилийския ледоразбивач Акилес
Коментари Харесай

Чилийски военен кораб спаси полярниците ни в Ливингстън

Новоустановени случаи на ковид измежду екипажа на чилийския ледоразбивач " Акилес " удължиха за неопределен срок карантината на кораба, с който трябваше да бъдат прибрани от зазимената към този момент българска база на остров Ливингстън нашите шестима полярници, заяви ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев, представен от Българския антарктически институт /БАИ/.

Корабът е трябвало да отплава през днешния ден за Антарктика. Създалата се спешна обстановка е наложила незабавна връзка и договаряния на проф. Пимпирев с шефа на логистичните интервенции на Чилийския антарктически институт за намиране на излаз от създалото се състояние.

От БАИ оповестяват още, че в региона на Южношетландските острови сега се намира само чилийският дребен боен транспортен съд " Лаутаро ", който се е съгласил да промени програмата си и в късните часове на нощта е дебаркирал пред Българската полярна станция и е взел на борда си българските антарктици. Той ще ги транспорти единствено до прилежащия остров Кинг Джордж, където на Чилиската база " Ескудеро " те ще изчакат уругвайския боен аероплан " Херкулес ", който в последния миг е приел да ги транспортира до Пунта Аренас с планувания си полет за 12 април.

Бързата реакция и помощ от страна на чилийските и уругвайските антарктически другари са предотвратили престоя на шестимата за неопределен срок без храна и гориво, сами измежду настъпващата антарктическа зима, се показва в известието.

Всички наши полярници са в положително здраве и чакат с неспокойствие завръщането на родна земя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР