Новото ръководство на Сметната палата ще даде Цветан Цветков, бившият

...
Новото ръководство на Сметната палата ще даде Цветан Цветков, бившият
Коментари Харесай

Войната в Сметната палата стигна до прокуратурата

Новото управление на Сметната палата ще даде Цветан Цветков, някогашният началник на звеното, на прокуратурата . А главният претекст - Цветков бил, по думите на Кожарева, сключил неизгодна договорка. Това обяви на първата си конференция новата шефка на организацията Горица Грънчарова-Кожарева .

Цветков се е съгласил да заплати на лица, водещи против Сметната палата дело за стотици хиляди лв., обезщетение, като в същото време е отказал да продължи друго дело на Сметната палата против същите лица за повече от 1 млн. лева В следствие той е платил на тези лица и сума над 500 000 лв., с цел да придобие подопечната му институция делът им от административната постройка на ул. Екзарх Йосиф No37 в София.

" Ако воденото от Сметната палата дело против същите лица беше траяло, резултатът би бил напълно друг и институцията нямаше да бъде сложена в неизгодно състояние ", обясниха от управлението.

В последна сметка решението е едно - прокуратурата да реши дали има учредения заведе дело, уточни още новата шефка на Сметната палата.
 Сметната палата: Цветан Цветков не е ръководител, а клиент
Сметната палата: Цветан Цветков не е ръководител, а клиент

Издадена е заповед за краткотрайно ограничение достъпа на гости в постройката

57 одита са били на " трупчета " в Сметната палата , само че новото управление ще работи за разрешаването на въпросите. Новото управление е решило да приключи 16 отчета, тъй като са изгубили новост, а и е изминал давностният период.

" Най-важната тематика за нас са така наречен забавени одити. Февруари месец, след измененията в Сметната палата (приети в НС), направих обзор на положението на одитите. И при този обзор бе открито, че в интервала 2016-2021-а година са забавени 57 одитни отчета.

Основният проблем на Сметната палата е неналичието на фрагменти, акцентира Кожарена и изясни, че главен фактор за това са ниските хонорари в администрацията. Липсата на задоволително инспектори е причина за редица забавени инспекции на Сметната палата. В интервала 2016-2017 година са освободени 74 инспектора, от които 45 са пенсионирани, без да се назначат на тяхно място нови фрагменти. От 2018 - 2021 година са освободени 158 инспектора, като пенсионираните са 49.

Припомняме, Грънчарова пое ръководството на Сметната палата , откакто изненадващо Народното събрание при започване на годината  с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Решението бе обжалвано в Конституционния съд, който излезе с и го възвърне на поста, само че до момента в който решението бъде обнародвано в Държавен вестник, с цел да влезе в действие, и това Народно заседание гласоподава на процедура да до избирането на . Държавният глава за решенията на Народното събрание.
 Главчев напусна безмълвно чуването си пред ПП/ДБ за началник на Сметната палата
Главчев напусна безмълвно чуването си пред ПП/ДБ за началник на Сметната палата

След въпроси на специалисти на обединението по отношение на контрола на обществените средства

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков още при отстраняването си от  поста уточни, че  причината е " изкуствено фиктивен мотив ", а на процедура, в това число и скандалът Nexo и даренията, които бяха получени " Да, България ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР