Новото изискване за продажба на антибиотици и лекарства за диабетици

...
Новото изискване за продажба на антибиотици и лекарства за диабетици
Коментари Харесай

Лекари, пациенти и фармацевти се оплакаха от системата с е-рецептите за антибиотици

Новото условие за продажба на антибиотици и медикаменти за диабетици единствено против електронна рецепта се сблъска с всеобщи недоволства както от лекари, по този начин и от пациенти.

Българският лекарски съюз (БЛС) прикани за незабавна анулация на мярката, като се оплака, че " всеобщо фармацевти връщат пациентите и не извършват рецептите с обяснението, че медикаментът липсва ".

Бившият народен представител Кремена Кунева, на собствен ред, алармира, че доста лекари и зъболекари нямат електронен автограф и не могат да издават електронни предписания, което слага пациентите в патова обстановка.

Тя разкритикува като " безусловно безобразна " неналичието на добра връзка на Министерството на здравеопазването по тематиката.
Задължителната е-рецепта беше въведена като средство за надзор на " самолечението " с антибиотици и като метод да се наблюдава какво се случва с дефицитните лекарства за диабет.От Министерство на здравеопазването оповестиха, че към този момент издадените хартиени предписания ще могат да се извършват и след 16 октомври, само че единствено за периода на валидността им.Над 13 000 електронни предписания са издадени единствено в първия ден на смяната (понеделник), съгласно данни на " Информацоинно обслужване ".
Търсенето на медикаментите в аптечната мрежа обаче стартира да се сблъсква с отводи - или на електронната система, или на фармацевтите, които настояват, че не разполагали с съответния изписан медикамент.

А не могат да издадат различен, тъй като рецептата не им го разрешава. За да може да се размени лекарството, лекарят категорично би трябвало да е отбелязал това в системата.

В други случаи - както при Ани Стоянова (майката на умрялата Даная) - пациентът се оказва в обстановка, в която няма по какъв начин да си купи незабавно изписан антибиотик, тъй като лекуващият експерт няма електронен автограф.

" Днес сутринта имах стоматологична намеса. Рязана и шита съм. Трябва да стартира да пия антибиотик незабавно. Зъболекарят, при който вървя няма контракт с НЗОК и няма електронен автограф. Издаде ми естествена книжна рецепта. Сега… Аз имам два разновидността. Или легитимирам порочна процедура и апелирам персоналният доктор да ми издаде подправена електронна рецепта, или загивам от цирей. А в този момент си представете, че става въпрос за дете ", написа тя.

От БЛС също се оплакаха от въвеждането на системата, като оповестиха, че " българските лекари отхвърлят да работят под диктата на аптеките ".

" Централата на БЛС е затрупана от сигнали на лекари и пациенти, че всеобщо фармацевтите връщат пациенти и не извършват рецептите с обяснението, че медикамента липсва. Което приказва, че при хартиените предписания всеобщо са отпускали каквото те решат, а не каквото е предписано. Фрапиращото е, че всеобщо става въпрос за налични в аптечната мрежа лекарства. А отводите за осъществяване на рецепта са даже, когато е изписан най-евтиният вероятен антибиотик. Търговският интерес движи смяната в лекарство лечението ", написа в позиция на лекарския съюз.

Шефът на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов твърди пред " Труд ", че обслужването на пациентите става все по-бавно поради проблеми в обновяването на системата при скорошни предписания и поради задължението на фармацевтите да попълнят повече елементи в електронния дневник за водене на предписания.

Бившият народен представител от Демократична България Кремена Кунева приканва хората да ревизират авансово дали лекуващият ги доктор може да издава електронни рецептиЛ " В противоположен случай влизате в неуместната обстановка да не може по никакъв метод да извършите рецепта за избрани лекарства, главно антибиотици ".

Тя приканва още пациентите сами да припомнят на лекаря, който изписва медикаменти с електронна рецепта, че " има алтернатива да даде опция или да не даде такава за подмяна. Ако не е кликнал за тази опция, в аптеката ще ви бъде отказано ".

" Факт е, че доста лекари и зъболекари отхвърлят да си извадят електронен автограф, без значение от кой момент знаят, че това ще сложи пациентите им в тази обстановка. Липсата на добра връзка на Министерство на здравеопазването по тематиката също смятам за безусловно безобразна. Пациентите не могат да бъдат употребени за механизъм за напън над лекарите да изсветлят и осъвременят практиката си ", написа още Кунева.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР