Новородено с перфорация на тънкото черво, вследствие на която получило

...
Новородено с перфорация на тънкото черво, вследствие на която получило
Коментари Харесай

Спасиха бебе с продупчено тънко черво

Новородено с перфорация на тънкото черво, в резултат на която получило перитонит, беше избавено в УМБАЛ " Св. Георги " в Пловдив. Бебето е докарано там незабавно от различен регионален град. Тъй като било недоносено, тежало е единствено 1, 070 година

" Имаше заплаха за живота му. Изведохме на предната коремна стена неестествен краткотраен анус, през който бебето да се изхожда, и успяхме да овладеем възпалителния развой ", изясни доцент Евгени Мошеков от клиниката по детска хирургия. 

Сложната интервенция е траяла час и половина. Момиченцето към този момент се усеща добре и е почнало да наддава. След месец краткотрайният анус ще бъде зашит и затворен и детето ще се развива отсега нататък обикновено. Тази седмица ще бъде трансферирано в бранша за недоносени в УМБАЛ " Пловдив ", където ще е в кувьоз.

Според доцент Мошеков въпросната спонтанна перфорация на тънкото черво е типично усложение при недоносените. Известно е като некротичен ентероколит на новороденото. Причините за него не са ясни.

В клиниката следва да бъде осъществена и друга рискова интервенция на бебе на 5 месеца с вродена малформация на дебелото черво, провокирана от патогенен ген. Деформираният орган ще се отстрани и неговата функционалност ще поеме тънкото черво. " За разлика от възрастните, децата по-добре се приспособяват към живот без дебело черво ", посочи доцент Мошеков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР