Новопубликувани лични дневници на Алберт Айнщайн от пътуването му до

...
Новопубликувани лични дневници на Алберт Айнщайн от пътуването му до
Коментари Харесай

Дневници на Айнщайн разкриват, че е имал „расистки възгледи“

Новопубликувани персонални дневници на Алберт Айнщайн от пътуването му до Азия през 20-те години на предишния век разкриха расисткото му отношение към срещнатите чужденци, оповестиха в. "Индипендънт " и Би Би Си.
Дневниците са написани от октомври 1922 година до март 1923 година, когато Айнщайн пътува от Испания през Близкия изток до Китай, Сингапур, Хонконг, Япония. В тях той прави необятни негативни систематизирания, като назовава китайците "трудолюбиви, мръсни, невъзприемчиви хора ".
Айнщайн е прочут освен като академик, само че и като герой за цивилен права в Съединени американски щати. Той употребява престижа си, с цел да порицава дискриминирането против афроамериканците. Известни са думите му, че расизмът е "болест на белите хора ".
Пристигайки в Порт Саид в Египет, обаче Айнщайн написа по какъв начин вижда "хора с всевъзможен нюанс.. като че ли изплюти от пъкъла ", които се качват на кораба да продават стоките си.
За хората в Коломбо, тогавашен Цейлон, написа: "Те живеят в огромна нечистотия и забележителна воня напряко на земята, малко работят и потребностите им са дребни ".
Най-острите мнения обаче са за китайците. Айнщайн разказва децата им като "бездушни и невъзприемчиви ". Възрастните оприличава "повече на автомати, в сравнение с хора " и ги назовава "особена стадна нация ".
След това обобщава, че има "малка разлика " сред мъжете и дамите и се чуди по какъв начин мъжете са "неспособни да се пазят " от "фаталното привличане " на дамите.
Алберт Айнщайн емигрира в Съединени американски щати през 1933 година след възхода на Хитлер и нацизма. Той е прочут освен с брилянтните си научни хрумвания, само че и с хуманитаризма си. Расизма назовава "болест на белите хора " в тирада в университета "Линкълн " през 1946 година
Дневниците демонстрират по какъв начин са се трансформирали възгледите му за расите. Те безспорно ще разстроят някои хора в Америка, където Айнщайн още е считан за един от гласовете, помогнали да бъде привлечено вниманието към сегрегацията.
Когато идва в Съединени американски щати през 1933 година, Айнщайн е шокиран от учебните заведения за бели и черни и по късно се включва в Националната асоциация за прогрес на чернокожите. Той споделя, че вижда прилики сред преследването на евреите в Германия и отношението към афроамериканците в новата му татковина.
Дневниците на Айнщайн бяха оповестени предходната седмица от издателството на Принстънския университет.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР