Новоприет законодателен акт в Камарата на представителите на САЩ призовава

...
Новоприет законодателен акт в Камарата на представителите на САЩ призовава
Коментари Харесай

Камарата на представителите призовава Турция да се откаже от С-400

Новоприет законодателен акт в Камарата на представителите на Съединени американски щати приканва турското държавно управление да се откаже от проектите си за закупуване на съветската система противоракетна защита С-400 - в противоположен случай няма да получи изтребители F-35. Това обявиха представители и на двете съществени партии в Съединени американски щати на взаимна конференция, съобщи БГНЕС.
" Посланието към Турция е ясно: има необятен, двупартиен консенсус, че в случай че Турция продължи и придобие С-400, тя не би трябвало да получи F-35. Просто ще има прекалено много тежки последствия за ползите на националната сигурност на Съединени американски щати. Турция би трябвало да анулира придобиването на С-400 и вместо това да си сътрудничи със Съединените щати в доста области, в които е в наш общ интерес да работим дружно ", съобщи водачът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти.
Новината пристигна откакто Исмаил Демир, турският заместник-министър, отговарящ за отбранителната индустрия, сподели, че Турция продължава да построява уреди за инсталиране и поддръжка на изтребители F-35, създадени взаимно със Съединени американски щати, макар заканите на Вашингтон да спре доставката им поради плануваната покупка на С-400.
На 13 май Министерството на защитата на Съединени американски щати разгласи, че търси нови снабдители на части за изтребителя F-35 Lightening II, с цел да размени тези, които идват от Турция, ако Анкара извърши проектите си за закупуване на съветската система за противовъздушна защита.
Напрежението сред Съединените щати и Турция неотдавна ескалира поради вероятното закупуване от страна на Анкара на съветските отбранителни системи. Съединени американски щати настояват, че системата С-400 е несъвместима с американските и европейските системи, само че Турция твърди, че евентуалната покупка е предопределена да подсигурява нейната сигурност и не е ориентирана към Съединени американски щати или НАТО.
През 2014 година американското министерство на защитата за първи път разгласи желанията си за създаване на център за поддръжка и ремонт на F-35 в Турция. Програмата включва планиране, създаване, произвеждане и логистична поддръжка за изтребители F-35 в международен мащаб.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР