Новооткритият Център по интервенционална рентгенология в Университетска болница Света Марина

...
Новооткритият Център по интервенционална рентгенология в Университетска болница Света Марина
Коментари Харесай

Доц. Чавдар Бъчваров: Новата ангиографска зала е нещо от бъдещето

Новооткритият Център по интервенционална рентгенология в Университетска болница „ Света Марина ” във Варна е претрупан на 100 %. В центъра, който разполага с последно потомство ангиографска инсталация, към този момент са осъществени няколко високоспециализирани действия в региона на невро рентгенологията, емболизацията на аневризми и мозъчни инсулти.

Това разкри в изявление за Дарик радио доцент доктор Чавдар Бъчваров, шеф на Ангиографския бранш към клиника по „ Образна диагностика " на УМБАЛ „ Св. Марина " във Варна.

Новият център в „ Света Марина ” е единственият отвън София, в който се правят интервенции на съдовете към мозъка. Новата ангиографска инсталация оказва помощ за осъществяване на необятен набор съдови и несъдови интервенции във всички елементи на човешкото тяло.

„ Залата съставлява една машина, която е от най-ново потомство. Тя, със своите благоприятни условия и механически параметри, в действителност е нещо от бъдещето. Апаратурата в залата е пригодена за образование и облиците, които ние виждаме по време на работа, могат да се предават посредством връзката на Медицинския университет до всичките му бази. Дава благоприятни условия за образование, съвещания и се трансформира философията на нашата работа ”, изясни експертът по образна диагностика.

Освен образование, този способ на работа разрешава показване на характерни случаи онлайн при конгреси. Изключително благосъстояние е да може да се обменя опит по време на работа, посочи доцент Бъчваров.

Залата е хибридна и в нея има освен симбиоза сред апарата и медицинския екип, който оперира с него, а и се правят интервенции сред разнообразни медицински екипи. Апаратурата дава опция да се правят извънредно прецизни реконструкции на получените облици и по този метод доста детайлно да се види и оцени казусът, с помощта и на виртуалното му разиграване.

Изключителното качество на облика, съчетано с ниските дози на облъчване, както за пациента, по този начин и за екипа, отличават новата техника от до момента употребяваните апарати. На 55-инчовия екран пък могат да се съпоставят облици и от други проучвания.

„ Не сме още във времето, когато роботите същински ще заместят оператора. Но навлизането на компютърните технологии и виртуалните облици демонстрират по какъв начин се е трансформирал светът ”, разяснява доцент Бъчваров.

Все повече работата не е чиста медицина и по тази причина всички в бранша минават разнообразни форми на образование както с здравната част и техниките, по този начин и за възстановяване на компютърните умения.

„ По очите на пациентите се схваща, че вършим положителни неща и сме в вярна посока ”, показа още експертът. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР