Новооткрит вариант на коронавируса, разпространен в южната част на Африка,

...
Новооткрит вариант на коронавируса, разпространен в южната част на Африка,
Коментари Харесай

Нов вариант на коронавируса в Южна Африка вдига Европа под тревога

Новооткрит вид на ковид, публикуван в южната част на Африка, стремително подвигна под паника здравните управляващи в редица европейски страни. Европейската комисия от своя страна предложи прекъсване на самолетните полети от този регион на света.

Това е най-обезпокоителният от всички разновидности до момента, споделиха нощес английски здравни специалисти. Според тях той има двойно по-голям брой разновидности спрямо разновидността Делта, като някои от заобикалят имунната отбрана, съобщи Ройтерс.

Лондон забрани краткотрайно от през днешния ден на обяд самолетните полети от Република Южна Африка и пет други южноафрикански страни, а британците, завръщащи се от тези места, ще подлежат на карантина.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство съобщи, че новият вид, именуван към този момент B.1.1.529, има така наречен спайк протеин (пепломер протеин) - доста друг от този на истинския ковид, на чиято основа са основани имунизациите против Ковид-19. Вариантът има разновидности, които евентуално ще заобикалят имунния отговор, основан от преболедуване или ваксина, както и разновидности, свързвани с нараснала вирулентност. Необходими са още лабораторни проучвания, с цел да се откри дали разновидностите ще обусловят огромно понижаване на успеваемостта на имунизациите, споделят учени, представени от Ройтерс.

Експерти са посъветвали английското държавно управление да предприеме бързи и превантивни ограничения, ако бъдат доказани опасенията за въздействието на новия вид, въпреки че може да отнеме седмици за събиране на цялата информация за него.

Европейската комисия (ЕК) разгласи през днешния ден, че желае да бъдат прекъснати самолетните полети до Европейски Съюз от страните в южната част на Африка поради открития там нов и евентуално рисков вид на ковид, съобщи Асошиейтед прес.

В изказване на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен се споделя, че тя " предлага в тясна съгласуваност със страните членки да бъде задействана спешна спирачка за преустановяване на пътуванията по въздуха от южноафриканския район ".

Германия ще забрани влизането на своя територия на задгранични пасажери, идващи от Република Южна Африка (РЮА) поради откриването на нов вид на ковид, съобщи през днешния ден немският длъжностен здравен министър Йенс Шпан, представен от Франс прес.

Тази мярка, която влиза в действие от довечера, визира Република Южна Африка и " евентуално прилежащите ѝ страни ", добави министърът.

Само немски жители ще бъдат допускани да влизат в Германия от тези страни, като ще се подлагат на 14-дневна карантина, даже в случай че са имунизирани.

" Последното нещо, от което в този момент имаме потребност, е преместването на един нов вид, който да сътвори още повече проблеми ", изясни министърът.

Италия разгласи сходна мярка, засягаща пасажерите от южноафриканските страни - решение, което Рим счита да предложи да бъде направено годно от Европейската комисия за територията на целия Европейски съюз.

Израелското здравно министерство заяви през днешния ден, че в страната за пръв път е открит случай на новия вид на вируса, открит в началото в Южна Африка и съгласно учените кадърен доста бързо да се популяризира, съобщи Франс прес.

Заразеното лице се е завърнало в Израел от африканската страна Малави, посочи министерството и показа опасения, че може да има още два случая у хора, пристигнали от чужбина и сложени сега под карантина.

И тримата са имунизирани, добави ведомството, само че не заяви с какъв брой дози и от кои препарати.

Тази нощ израелското държавно управление съобщи, че след известието за открития нов вид е присъединило в своя здравен " червен лист " Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия и Есватини.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР