Новоназначеният от талибаните ректор на Кабулския университет реши да затвори

...
Новоназначеният от талибаните ректор на Кабулския университет реши да затвори
Коментари Харесай

"Няма реална ислямска среда" - Кабулският университет напълно се затвори за жени

Новоназначеният от талибаните ректор на Кабулския университет реши да затвори образователното заведение за дами, до момента в който в страната не се откри " действителна ислямска среда ".

Според Мохамад Ашраф Хейрат дамите нито ще могат да преподават, нито да следват в университета. Той твърди, че мярката е " краткотрайна " и първо ще са нужни промени, защото " ислямът е над всичко ". " Давам ви думата си като ректор на Кабул ", американски издания негово изявление за пакистанска телевизия.

Решението е следващият знак за след преодоляването му от талибаните. Движението подсигурява, че дамите ще могат да се учат в университетите (и в училище), само че сегрегирани. Нужно е и обичайно мюсюлманско облекло (в първите дни след преодоляването на Кабул талибаните твърдяха, че ще е задоволително да са облечени " обичайно " ).

Същевременно талибаните на процедура прекъснаха просветителния цикъл, като не разрешиха на девойките да се учат сред 6-и и 12-и клас (не е известно по какъв начин искащите да се запишат в университет, които не минават през този учебен стадий, ще могат да го направят). Училищата бяха изцяло затворени за девойки при предходното ръководство на талибаните, дамите не можеха да работят отвън дома или да излизат без компаньон.

Двайсет години по-късно талибаните настояват, че са се трансформирали, само че правата на дамите. Министерството за въпросите на дамите бе заличено този месец и на негово място се появи Министерството на порока и добродетелите.

Жените се оказват недопуснати и до високи позиции във властта, откакто новият краткотраен кабинет бе запълнен с мъже талибани.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР