Новоназначеният френски министър на външните работи Стефан Сежурне пристигна днес

...
Новоназначеният френски министър на външните работи Стефан Сежурне пристигна днес
Коментари Харесай

Новоназначеният френски министър на външните работи Стефан Сежурне пристигна на посещение в Киев

Новоназначеният френски министър на външните работи Стефан Сежурне дойде през днешния ден в Киев, оповестиха Укринформ и Българска телеграфна агенция.

" Дойдох тук, с цел да кажа, че Франция ще поддържа Украйна в дълготраен проект, от икономическа, военна и филантропична позиция ", съобщи Сежурне при идването си в украинската столица. Той добави, че френски представители ще създадат " избран брой визити ", с цел да " видят от какво се нуждаят украинците през днешния ден ".

В Киев Сежурне се срещна с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба.

Франция е решена да поддържа украинските въоръжени сили, да им доставя оръжие и да укрепва способността на Украйна да създава оръжие на своя територия, съобщи Сежурне на взаимен брифинг с украинския си сътрудник.

" Франция ще остане един до друг с Украйна толкоз дълго, колкото е належащо. Тази решителност е непроменена и ще бъде разгърната в направленията за поддръжка на украинските въоръжени сили, доставка на оръжейни системи, муниции, средства за противовъздушна защита и артилерия. Знам, че оценявате френската технология, която ви се доставя, с цел да отбраните вашата земя. Решени сме взаимно да укрепим способността на Украйна да създава оръжия на личната територия и сме подготвени да ви помогнем в тази област ", съобщи той.

Сежурне добави, че Париж е подготвен да продължи да поддържа съпротивата на Украйна против агресора и ще усъвършенства правната рамка по този начин, че съдействието в региона на отбранителните качества да се развива още по-широко.

В региона на гражданското съдействие с Украйна той се концентрира върху опазването на здравето, разминирането и образованието на експерти, както и върху образованието. Освен това той прикани френските компании да се причислят към дилемите, които стоят пред Украйна в региона на енергетиката, връзките и водоснабдяването, отбелязва Укринформ.

" Важно е, че Стефан (Сежурне) направи първото си посещаване в Украйна безусловно два дни след назначението си. До колкото ми е известно, за първи път в историята на френската дипломация след Втората международна война първото посещаване на нейния началник е в Украйна, а това съставлява доказателство за значимото място, което Украйна заема в целите на френската политика ", съобщи Кулеба по време на взаимния брифинг, отправяйки благодарности към френския си сътрудник, че е решил да пътува до Украйна макар огромната съветска ракетна офанзива.

" Благодарен съм му за смелостта, за това, че не се отклони от пътя и пристигна в Киев ", съобщи Кулеба. Той напомни, че още от първите дни на пълномащабната експанзия Сежурне се е застъпвал за оптималната политическа, икономическа и военна поддръжка за Украйна. " Днес той удостовери пред мен отношението си към Украйна и ние сме му извънредно признателни за това ", добави той.

Очаква се по-късно през днешния ден френският външен министър да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР