Новоизбраният президент на Гватемала казва, че е готов да призове хората на улиците

...
Избраният президент на Гватемала Бернардо Аревало казва, че планира да
Коментари Харесай

Избраният президент на Гватемала Бернардо Аревало казва, че планира да призове хората на улиците следващата седмица, за да протестират срещу усилията за дерайлира президентството си, преди да може да встъпи в длъжност

BySONIA PÉREZ D. Associated Press 15 септември 2023 г., 15:42 ч. Избори 20 август. След убедителната му победа офисът на главния прокурор продължава да провежда множество разследвания, свързани с регистрацията на Arévalo Seed Movement Party и предполагаема измама на изборите. Международни наблюдатели казаха, че това не е подкрепено с доказателства.

Аревало каза, че е опитал свои собствени правни маневри, за да спре онези, които искат да го държат на власт, но сега е трябва хората да излязат на улицата, за да го подкрепят. Той каза, че иска да види бизнесмени, фермери, местни групи и работници да излязат, за да отхвърлят случващото се.

Това няма да е протестът на един човек партията или самия себе си срещу системата, а по-скоро на „хората, които се чувстват измамени, срещу система, която се опитва да им се подиграе“, каза Аревало.

Аревало , прогресивен законодател и академик, шокира Гватемала, като стигна до балотаж на президентските избори на 20 август, в който победи бившата първа дама Сандра Торес с повече от 20 точки.

Офисът на главния прокурор каза, че само следва закона, но беше подложен на силна критика в Гватемала и в чужбина за това, което изглежда като нагъл опит Аревало да не дойде на власт или да го отслаби.

Все пак Аревало каза, че е ангажиран с това, което предстои, и съзнава, че неговото движение е успяло да създаде надежда у гватемалците. Той каза, че е бил поразен от демонстрации на подкрепа, включително тези, които минават покрай дома му, натискайки клаксоните на колата си през нощта или крещящи „С най-добри пожелания, чичо Бърни!“ псевдоним, който по-младите му поддръжници популяризираха.

Аревало беше реалист за това какво ще може да постигне за четири години като президент, характеризирайки администрацията си като начало.< /p>

„Стотици години на маргинализация, дискриминация, натрупаните проблеми от 30 години корупционни атаки срещу властта няма просто да изчезнат, защото сме тук“, той казах. „Но ако можем да започнем да се променяме, да накараме хората да почувстват, че има органи, които отговарят на тях.“

Тази седмица агенти от Главната прокуратура отвориха кутии с гласове и снимаха съдържанието им в безпрецедентно нарушение на избирателния закон на Гватемала.

Аревало призова за оставката на главния прокурор Консуело Порас и каза, че временно ще спре процеса на преход от напускащия президент Алехандро Джаматеи.

Arévalo каза, че дори в рамките на опорочената демокрация на страната, светостта на гласуването е била запазена, „и там имахме прокурорът … петни с ръцете си това свещено демократично място.“

Аревало каза, че е насърчен, че гватемалците в цялата страна изглежда оценяват случващото се и го отхвърлят.

„Тук има национален проблем“, каза Аревало. „Това, което е заложено на карта, не е бъдещето на (партията Seed Movement). Залогът е реалността, жизнеспособността на демократичните институции.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР