Новоизбраният министър на труда и социалната политика Деница Сачева посети

...
Новоизбраният министър на труда и социалната политика Деница Сачева посети
Коментари Харесай

Сачева опита да разсее тревогите на митрополитите заради закона за социалните услуги

Новоизбраният министър на труда и обществената политика Деница Сачева посети през днешния ден постройката на Светия синод на Българската православна черква (БПЦ) и беседва с част от митрополитите по новия Закон за обществените услуги, против който синодът има възражения.

Вече е взето политическо решение използването на закона, който трябваше да влезе в действие на 1 януари, да бъде отсрочено откакто разнообразни цивилен начинания и БПЦ се опълчват на някои от текстовете, съзирайки заплаха български деца да бъдат елементарно отнемани от фамилиите им и изпращани за развъждане в чужбина.

Какви са възраженията на Светия Синод четете тук.

Министър Сачева срещна висшите духовници с главните правила, залегнали в нормативния акт, като ги увери, че той няма за цел да регламентира противозаконни и голословни намеси в фамилиите, осъществяване на антисемейни политики или лишаване на деца от техните родители. По думите й е належащо да се изготви правилник и карта на пазара на обществените услуги, с цел да бъде нараснало качеството им. Има потребност и от повишение на квалификацията и в допълнение обосноваване на обществените служащи, добави тя, представена от пресцентъра на министерството.

Тя обърна вниманието на митрополитите на другите обществени услуги, които страната обезпечава на обществено слабите деца, възрастни хора, хора с увреждания и други категории нуждаещи се. Тя добави, че сега страната финансира с към 250 млн. лева 1356 институции, като разясни, че министерството не финансира неправителствени организации, прибавя в прессъобщение Светият синод.

Според текста му Ловчанският митрополит Гавриил е изразил своето и на своите събратя мнение, че поддържат предвижданото отсрочване на закона с шест месеца, с цел да могат да бъдат чути и приложени забележките на всички заинтригувани страни. Той изрази своите очаквания в закона да бъдат признати и някои оферти на Св. Синод, като добави, че главното предпочитание на архиереите от Светия синод е по този начин да бъде основан законът, че той да бъде оптимално потребен и добър за българските деца и българското семейство.

Според юристите на Светия синод законът се нуждае от съществено разискване, а не толкоз от политизиране. Те са показали образци за съществени проблеми и опция за корист и формулировки, които съгласно тях позволяват спор на ползи. Юристите са изразили желанието си в закона да бъдат включени положителни практики от много европейски страни, които на напред във времето акцентират фамилията като съществена единица на обществото.

По време на срещата е реализирано взаимно единодушие за основаване на взаимни работни групи за разискване на закона, в случай че той бъде отсрочен, след началото на 2020 година, като и двете страни са се обединили към това, че желанието е да се подкрепят децата в потребност, само че и да бъде предпазено българското семейство.

В сращата с министъра от страна на Синода са взели участие Ловчанският митрополит Гавриил, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил, Мелнишкият свещеник Герасим.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР