Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев встъпва в длъжност. Церемонията по

...
Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев встъпва в длъжност. Церемонията по
Коментари Харесай

Иван Гешев става главен прокурор днес

Новоизбраният основен прокурор Иван Гешев встъпва в служба. Церемонията по този мотив ще бъде в Съдебната палата.

Той бе единственият номиниран за поста. На първото гласоподаване на 24 октомври Гешев беше определен с 20 гласа " за " и 4 " срещу ", само че на 7 ноември, президентът Румен Радев върна назад във Висшия правосъден съвет (ВСС) избора на Гешев с претекста, че не е имало същинско съревнование сред претенденти.

Пленумът на Висш съдебен съвет гласоподава наново избора му на 14 ноември 2019 година още веднъж с 20 гласа „ за ” и 4 " срещу ". И при двата избора, до момента в който течеше гласуването, имаше митинги на поддръжници и съперници за кандидатурата му.

След повторното гласоподаване на Гешев, президентът Радев подписа указа за назначението на новия основен прокурор. Конституцията споделя, че основният прокурор се назначава и освобождава от президента по предложение на пленума на Висшия правосъден съвет за период от седем години без право на наново избиране. Президентът не може да откаже назначението или освобождението при наново направено предложение.

На 26 ноември, когато разгласи, че е подписал указа, президентът Румен Радев заяви, че същинският тест за новия основен прокурор е посочването на всички, престъпили закона без оглед на обществено състояние или партийна принадлежност. Още тогава президентът оповести и че стартира необятен публичен спор за промени в Конституцията.

Преди дни представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев уточни, че може би това е единственият основен прокурор, който ще стартира с толкоз огромни упования към него на фона на това, което миналите 4-5 месеца се случваше – митинги и поляризирани публични мнения. „ Той занапред ще има доста сериозната отговорност да потвърждава или да оборва тези, които считаха, че изборът му не е напълно подобаващ ”, сподели Магдалинчев преди дни.

Гешев наследява поста от Сотир Цацаров. На 12 декември с 20 гласа „ за ” единомислещо пленумът на Висшия правосъден съвет гласоподава оставката му като основен прокурор. Ден преди този момент Цацаров, чийто мандат като обвинител номер едно в републиката изтича на 10 януари, съобщи, че подава оставка. Той беше определен с огромно болшинство от Народното събрание за ръководител на Антикорупционната комисия.

Стана ясно, че мандатът му няма да се довършва от негов заместител, а непосредствено новоизбраният Иван Гешев ще встъпи в служба. „ На деня, в който съм освободен, няма спънка Иван Гешев да встъпи в служба “, съобщи още Сотир Цацаров преди време. Държавният глава издаде декрет за освобождението на Сотир Цацаров от длъжността основен прокурор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР