Ново тракийско чудо може да има България. Това лято трябва

...
Ново тракийско чудо може да има България. Това лято трябва
Коментари Харесай

Ново чудо! Вадят тайните на Александровска гробница-2

Ново тракийско знамение може да има България. Това лято би трябвало да стартират разкопките в откритата през април тракийска гробница в хасковското с. Текето. Тя у неповторима, тъй като е третата със фрески след Казанлъшката и Александровската.

Гробницата край хасковското село Текето е измежду осемте археологически обекта в региона, които са в листата по програмата за финансиране на теренни археологически изследвания и теренна консервация през 2023 година, позволени за разглеждане и оценяване от комисия на Министерството на културата.
-->
За геофизичното изследване на надгробната могила с гробница със фрески при Текето с теоретичен началник Георги Нехризов са заложени 23 540 лева От РИМ – Хасково започнаха акция за събиране средства за гробницата, като сумата е към този момент 23 788 лева

Проучването й би трябвало незабавно да стартира, тъй като гробницата към този момент е била обект на иманярски нападения. И колкото повече разкриването й се бави, толкоз по-застрашена е. Екипът на доцент Нехризов е уверен, че гробницата при Текето е от величината на Александровска и първите находки ясно демонстрират, че в нея сигурно има луксозни фрески.

Сред останалите обекти в Хасковска област са Разкопки на ранновизантийска цитадела Kastra Rubra, западно от харманлийското село Изворово – 54 932 лева, Късноантична и средновековна цитадела „ Букелон “ при свиленградското село Маточина – 54 991 лева, Археологическо изследване в бранш Юг на праисторическия обект при Нова Надежда – 55 000 лева, „ Светилище на нимфите и Афродита “ – постройка северно от нимфеума – 54 795 лева, Средновековен град Лютица – 55 000 лева, Теренно търсене – проучване на суровинни източници ни антични селищна конструкция в землищата на Ивайловград, с. Свирачи, с. камилски дол и Вълче поле – 23 947 лева, Теренни търсения на археологически обекти в област Хасково, общини Хасково и Харманли, землища на селата Александрово, Преславец, Надежден и Бисер – 23 188 лева

164 са общо археологичните обекти в листата на министерството.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР