Ново социологическо изследване разби внушенията на Румен Радев за липсата

...
Ново социологическо изследване разби внушенията на Румен Радев за липсата
Коментари Харесай

Социологическо изследване от юни 2020 година взриви тезите на Румен Радев, че българите не спортуват

Ново социологическо проучване разруши внушенията на Румен Радев за неналичието на физическа интензивност измежду българското население, направени по време на събитието му " Спортувай с президента " на 1-ви юни.

Национално представителното проучване на Тренд е във възрастова категория 5+ посредством метода директно полустандартизирано изявление. Обемът на извадката е 1012 души на възраст 14+. В това число родители на деца сред 5 и 13 години. Периодът на осъществяване на проучването е сред 16 и 19 юни 2020 година.

" 68% от българите в никакъв случай не са спортували, единствено 2% от популацията спортува постоянно. Само 33% от децата сред 10 и 14 година се занимават със спорт, а сред 15 и 19 година процентът е 39 " - тези изказвания бяха изнесени по време на събитието на Румен Радев персонално от неговия длъжностен министър на спорта Даниела Дашева. Така и не стана ясно какъв е източникът на цитираните данни, който не беше посочен на нито едно място в презентацията й. Някои от цитираните данни съответстват с числа от проучване на " Евростат " от 2017 година, което е било извършено измежду 1000 души посредством телефонни изявленията в работни дни. Колко хора в днешно време имат домакински телефон? И кой с изключение на възрастните хора подвига домашния си телефон в работен ден?
 Министър Красен Кралев поздрави всички олимпийци за празника им
Министър Красен Кралев поздрави всички олимпийци за празника им

" За мен е наслаждение и чест да Ви поздравя във връзка Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец! "

През цялото време президентът говореше за неналичието на спорт за младежите, макар че цитираните данни се отнасяха за цялото население. Иначе казано - бяха нахвърляни данни от разнообразни източници за разнообразни интервали и разнообразни възрастови групи, с цел да се внуши какъв брой е зле българинът, който не спортува.

Актуалните данни на " Тренд " го опровергаха. 57% от децата на възраст сред 5 и 13 години спортуват. 47% от децата на възраст сред 5 и 13 години спортуват два пъти седмично. Три пъти спортуват 24% от децата, а 18% повече от три пъти седмично. Футболът е практикуван в максимален дял - 24%. Очертава се огромно многообразие от типове спорт, които се практикуват от децата на възраст сред 5 и 13 години.

29% от българите 14+ показват, че спортуват. Най-младите българи сред 14 и 17 година спортуват най-активно - 81%.

Фитнесът е най-практикуваният спорт - 33%. Хората на възраст 18-29 година и 30-35 година в най-големи проценти практикуват фитнес. Следват спортове като колоездене и футбол.

Възрастните хора над 65 години, които спортуват, в максимален дял практикуват спорт навън.
 Снимка 485103
13% от спортуващите са членове на състезателен клуб, в който практикуват спорт. 87% от спортуващите показват, че не са членове на спортни клубове.

Относно тези, които не спортуват, то трите съществени аргументи, с цел да не спортуват са липса на време-46%, липса на мотивация - 36% и здравословното им състояние-23%.

44% от хората показват, че в обитаемото място, в което спортуват има добра спортна инфраструктура, а 35% са на противоположното мнение. В регионалните градове в максимален дял 60% са на мнение, че има добра спортна инфраструктура, а едвам 22% са на противоположното мнение. В София 37% считат, че има добра спортна инфраструктура.

Така, тезата на Радев за неналичието на добра спортна инфраструктура се разпада.
 Стефка Костадинова с прочувствено послание към олимпийците ни
Стефка Костадинова с прочувствено послание към олимпийците ни

" Поздравявам с този празник всички олимпийци и им благодаря за това, което са създали през годините за нашата татковина "

" Като материална база хиляди деца нямат физкултурни салони и са лишени от спортни уреди и занимания ", сподели още Румен Радев в своята тирада. Този проблем откри решение преди месеци, когато държавното управление отпусна 25 милиона лв. за създаване на физкултурни салони в общински и държавни учебни заведения.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР