Ново проучване за първи път свърза замърсяването на въздуха с

...
Ново проучване за първи път свърза замърсяването на въздуха с
Коментари Харесай

Фините прахови частици за първи път свързани с рака на мозъка

Ново изследване за първи път свърза замърсяването на въздуха с наночастици с рака на мозъка.

Свръхфините частици се получават посредством изгаряне на гориво, изключително в дизеловите транспортни средства, а по-високата излагане доста усилва възможностите на хората да заболеят от смъртоносния рак. Предишно проучване сподели, че наночастиците могат да влязат в мозъка и могат да носят канцерогенни химикали, написа " Гардиън ".

Раковите болести на мозъка са необичайност, а учените са пресметнали, че увеличението на излагането на замърсяване е почти еквивалентно на прекосяването от тиха градска улица към натоварена, което води до един спомагателен случай на рак на мозъка на всеки 100 000 изложени хора.

" Екологични опасности като замърсяването на въздуха не са огромни по мащаб - значимостта им идва оттова, че всички хора са изложени ", изяснява Скот Уайхентал от университета " Макгил " в Канада, който е водещият създател на проучването, като добавя: " Така че когато умножите тези дребни опасности с доста хора, внезапно може да има доста случаи. В огромен град това може да е значимо число, изключително поради обстоятелството, че тези тумори постоянно са съдбовни. "

Изследването проучва здравната документи и излагането на замърсяване на 1,9 млн. възрастни канадци в интервала сред 1991 и 2016 година Такива огромни изследвания дават съществени доказателства, въпреки и не причинно-следствена връзка. Уайхентал прецизира, че връзката сред рака на мозъка и наночастиците е " изненадващо поредна ", само че защото това е първото изследване, е значимо други откриватели до го повторят.

Откритието на изобилни токсични наночастици от замърсяването на въздуха в човешки мозъци е направено през 2016 година Всеобхватен световен обзор по-рано през 2019 година стигна до заключението, че замърсяването на въздуха може да навреди на всеки орган и на процедура всяка клетка в човешкото тяло.

Токсичният въздух е обвързван с други резултати върху мозъка, в това число големи ограничавания на интелекта, деменция и проблеми с психологичното здраве както при възрастни, по този начин и при деца. Световната здравна организация споделя, че замърсяването на въздуха е " безшумно изключително състояние за публичното здраве ".

Новото изследване, оповестено в сп. Epidemiology, откри, че едногодишно нарастване на излагането на замърсяване от 10 000 наночастици на пространствен сантиметър - приблизителната разлика сред тихите и натоварените градски улици - покачва риска от рак на мозъка с повече от 10%.

Нивата на замърсяване в изследваните градове - Торонто и Монреал - са варирали от 6000 кубически сантиметра до 97 000 кубически сантиметра. Уайхентал изясни, че хората, живеещи със замърсяване от 50 000 кубически сантиметра, имат 50% по-висок риск от рак на мозъка, в сравнение с тези, които живеят с 15 000 кубически сантимента.

Анализът на откривателите е взел поради фактори като приходи, тютюнопушене и затлъстяване.

" Не знаем доста за аргументите за мозъчните тумори, тъй че всички фактори на околната среда, които можем да идентифицираме, са потребни за разширение на разбирането ", отбелязва Уайхентал.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР