Ново проучване на индийски учени доказва, че прозрачната дървесина може

...
Ново проучване на индийски учени доказва, че прозрачната дървесина може
Коментари Харесай

Нова прозрачна дървесина ще замества пластмасата и стъклото

Ново изследване на индийски учени потвърждава, че транспарантната дървесина може да бъде екологична и механически усъвършенствана опция на пластмасата, а по-късно и на стъклото. Подходяща е за разработване на транспарантни опаковки, прозорци и даже предни стъкла на коли. Технологията за произвеждане на транспарантна дървесина е подготвена за потребление и това може да стане много бързо.

" Прозрачната дървесина като материал може да размени нездравословните за околната среда пластмаси на петролна основа като полипропилен, поливинилхлорид (PVC), акрил, полиетилен и други ", споделя Продют Дхар, доцент в Училището по биохимично инженерство към Индийския софтуерен институт и създател на проучването, оповестено в Science of The Total Environment.
-->
Прозрачната дървесина е открита през 1992 година от немския академик Зигфрид Финк като непряк артикул от научната му работа. Същността на откритието се състои в това, че натурален биополимер като лигнина се отстранява от дървесината и се заменя с транспарантен пластмасов материал. Подобна интервенция утежнява екологичните свойства на транспарантната дървесина, само че в случай че я съпоставим с чистата пластмаса, негативният резултат е доста, доста по-малък.

" Пластмасата се употребява като сурогат на стъклото, което по природа е нежно. Прозрачната дървесина обаче е още по-добра опция от позиция на околната среда, както сподели нашият разбор на виталния цикъл на новия материал ", споделя Дхар.

От екологична и икономическа позиция транспарантната дървесина може би към този момент е най-хубавата опция на пластмасата, която е съвсем неразградима в природата и съгласно Организация на обединените нации през днешния ден в света се изхвърлят 400 милиона тона годишно. Когато става въпрос за подмяна на стъкло, транспарантната дървесина пет пъти по-добре задържа топлината, като по този метод пести сила. Освен това е нечуплив и еластичен, което дава опция за архитектурни решения.

" Прозрачната дървесина се основава най-вече благодарение на тънки частици от дърво и е толкоз здрава, колкото и елементарната дървесина, само че с по-малко тегло. Възможността да ѝ се придадат многочислени и усъвършенствани свойства посредством вложение на профилирани материали го трансформира в неповторим биоматериал за разнообразни приложения ", обявиха създателите на проучването в изявление.

Преди изследването нормалният способ за основаване на транспарантна дървесина е бил да се размени лигнинът с метакрилатни полимери. Индийските учени употребяват натриев хлорит, с цел да отстранят лигнина, и по-късно го импрегнират със специфична епоксидна смола. Твърди се, че препоръчаният способ има доста по-малко влияние върху околната среда. Той е по-добър от полиетилена, само че не е толкоз екологичен, колкото производството на стъкло. Учените са уверени, че с времето ще разработят ефикасна технология за произвеждане на дърво, което да размени стъклото, което ще промени концепцията за създаване и даже за произвеждане на екрани за смарт телефони.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР