Ново проучване доказва отдавна известния факт за вредата на прекаления

...
Ново проучване доказва отдавна известния факт за вредата на прекаления
Коментари Харесай

Солта е вредна, с какво може да я заменим, за да не ни липсва

Ново изследване потвърждава от дълго време известния факт за вредата на прекомерния банкет на сол. Експертите поучават с какво можем да я сменяем, с цел да не ни липсва и да понижим риска от инфаркт или инсулт.

Анализът обгръща възрастни хора и откри, че заместването на солта може да е обвързвано с по-нисък риск от гибел, по-специално от сърдечно заболяване и инсулт. Проучването е метаанализ на няколко проучвания, извършени най-вече в Азия, където съгласно експертите кухнята и културата на хранене вероятно улесняват потреблението на заместители на солта.

Според Американската асоциация по сърдечни болести в Съединени американски щати към 70% от приема на натрий се получава от пакетирани и подготвени храни, а не от готварската сол, която се прибавя към храната при готвене. Въпреки това специалистите настояват, че резултатите, оповестени в списанието Annals of Internal Medicine, могат да послужат като потребно увещание за несъразмерното наличие на натрий и да оказват помощ на хората да проучат вероятни други възможности.

„ Идеалната граница е от не повече от 1500 мг сол дневно за множеството възрастни, изключително за тези с високо кръвно налягане “, изяснява доктор Дариен Сътън, цитирайки Американската сърдечна асоциация.

Повече от 97% от хората не знаят какъв брой натрий има в храната им или го подценяват, прибавя специалистът. По данни на Световната здравна организация диетите с високо наличие на натрий водят до повече от 2 милиона смъртни случая по света всяка година.

Не всички възрастни имат незабавна здравна потребност да заменят солта в диетата си. Новото изследване е характерно за хора, които имат по-висок риск от инфаркти и инсулти. Първата стъпка постоянно е да се огледа етикетът на всяка опакована храна.

Дава се образец с чипс, който за единствено 12 късчета съдържа към 200 мг натрий.

„ Ако погледнете самата торбичка, в в която има към 15 порции - това се равнява на повече от 3000 мг натрий “, споделя специалистът, представен от БТВ.

Една от рекомендациите - да се храните постоянно, да категоризирате или да определите количествено какъв брой натрий имате и по-късно, в края на деня, да разберете по какъв начин да се го намалите.

Кои са питателните способи за прибавяне на усет вместо сол?

В множеството случаи, в случай че се отстрани натрият от храната, множеството хора няма да го разпознаят, изключително в случай че добавите други съставки. Може да пробвате със заместители като червен пипер, надробен черен пипер, лук на прахуляк, канела, джинджифил или чесън.

Според Сътън анализът удостоверява това, което мнозина към този момент знаят, а точно, че солта може да навреди на здравето ни.

„ Това беше метаанализ, който включваше доста разнообразни изследвания едновременно, разглеждащи по-възрастното население в Азия, по-специално това, което е изложено на по-висок риск. И се откри, че намаляването на натрия за шест месеца доста понижава риска от сърдечни болести, инсулт и бъбречни болести “, сподели Сътън.

Когато става въпрос за поправяне на приема на сол, специалистът поучава да следите какъв брой сте изяли, като го записвате, и да добавяте повече хранителни артикули.

Калият може да помогне за понижаване на резултата на натрия в тялото ни, като ни оказва помощ да направляваме кръвното си налягане. Така че, зеленолистни зеленчуци, банани, сладки картофи, може да понижат модифицирани храни в диетата ни.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР