Ново поскъпване на основните стоки и услуги заради ръста при

...
Ново поскъпване на основните стоки и услуги заради ръста при
Коментари Харесай

Очаква ли ни поскъпване на основните стоки и услуги заради по-високите цени на горивата?

Ново повишаване на главните артикули и услуги поради растежа при горивата. Това предвиждат производители и търговци, откакто цените на бензина и дизела потеглиха стремително нагоре през последните седмици. Най-сериозен резултат се чака на пазара на храни и съществени артикули, които купуваме, както и при транспортните услуги.

От лятото до момента литър гориво нарастна с близо 30 ст. по отношение на пролетните месеци. Очакванията са повишаването при горивата бързо да се отрази в крайните цени на съществени артикули и услуги, които използваме. Ударът първо ще усетим на щандовете на питателните магазини, защото превозът и логистиката са съществена част от себестойността на тези артикули. В началото на есента цените на храните още веднъж потеглиха нагоре – растеж се усеща най-много при месото, оризът, захарта, както и множеството плодове и зеленчуци.

Още в първите дни на есента Бети Станимирова регистрира растеж на цените на главните артикули, които купува. Основно повишаването усеща при покупките на хранителни артикули.

„ Хлябът, олиото, сиренето, са доста скъпи. За да пестим пари, купуваме по-малко неща ”, изясни дамата.

Ударът по фамилния бюджет ще се ускори още повече поради повишаването на горивата, предвиждат специалистите. В момента литър бензин А-95 се продава приблизително за 2.87 лева, а литър дизел – за 2.89 лева В доста бензиностанции в страната обаче цените на колонката минават 3 лева, а прогнозите са, че този растеж ще продължи през идващите месеци.

„ Това, което следим през последния месец, е увеличение на цената на бензина с 10 ст., а на дизела – с към 13 ст. – което значи растеж при бензина – с 3 %, а при дизела – с към 5% ”, изясни Добрин Иванов от АИКБ, предава Нова телевизия.

Разликата в цените на колонката към този момент се усеща от водачите. А напълно скоро ще се отрази и на щанда – при цените на главните артикули, които потребителите купуват, пресмятат икономистите.

„ Със сигурност ще се отрази на цените, защото знаете един от главните съставни елементи на инфлацията (индекса на потребителските цени) е точно енергийните запаси. Те вземат участие в цялата конструкция на производството и надлежно въздействат на нейната цена. Спадът на инфлацията ще се забави или ще се обърне в противоположната посока ”, разяснява икономистът Стоян Панчев.

Според бизнеса към този момент няма действителна причина резултатът от по-скъпите горива да се придвижи по веригата. И напомнят, че преди година – и бензинът, и дизелът са били с по-високи цени. Въпреки това упованията са за бърз растеж и на щандовете у нас поради разликата на колонката.

С какъв брой ще нарастнат главните артикули и услуги, за които плащаме, пресметяме с специалистите. „ Ще бъдат наранени всички енергийни запаси, битови сметки, превозът, както и всички вносни артикули, които имат като съставен елемент от разноските превоз ”, разясни Панчев.

Затова и първо резултатът ще се види в цените на транспортните услуги и логистиката, както и в земеделието, считат от бизнеса. Тъй като там горивата въздействат непосредствено.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР