Ново огнище на COVID-19 пламна в родопско село Осина, Община

...
Ново огнище на COVID-19 пламна в родопско село Осина, Община
Коментари Харесай

Пет от заразените с коронавирус в село Осина са деца

Ново огнище на COVID-19 пламна в родопско село Осина, Община Сатовча. В селото е доказана зараза при 23-ма от 600 поданици. Заразата в отдалеченото обитаемо място е донесена от столична болница. Сред откритите случаи има и на 5 деца.

Първият случай в региона е на здравна сестра, грижила се за болна жена. Директорът на РЗИ-Благоевград доктор Калоян Калоянов изясни, че преди към 3 седмици пациентка от Осина е била изписана от столична болница. Тя е била онкоболна и оперирана.

„ За страдание, тя е умряла и сестрата, която я е лекувала, локалното джипи, е първата контактна, която е в болница в положително здравословно положение “, разяснява той.
Ново огнище на COVID-19: Откриха две инфектирани фамилии в село Осина Шест души от огнището са приети в болница
В фамилията на умрялата половината членове са инфектирани, другата половина не. Внучката и е обезпокоена, че никой не и е посочил документи, че баба и била притежател на болестта.

„ Нашата баба е с диагноза рак към този момент 3 години. Баба ни е изписана от болница в София „ Св. Иван Рилски “ без никаква симптоматика на ковид и от една седмица сме обект на нападки в целия край. Половината семейство са под карантина 28 дни, половината 14, усещаме се доста зле “, сподели Гюлзара Баталова.

Д-р Калоян Калоянов посочи, че става въпрос за две фамилии в Осина, които са имали контакт между тях. Те живеят в 3 къщи на 1 улица.

Още при първия случай кметът на Сатовча упорства за по-строги ограничения, поради честото посещаване на пазари освен в общината, а и в прилежащи общини.

„ Моето мнение е, че би трябвало да бъде карантинирано обитаемото място, а още повече, че към днешна дата случаите са над 20, само че съгласно мен има още над 20 недоказани минимум. Не е нужно да си доктор, с цел да прецениш, че съгласно обстановката на скрития интервал и по този начин нататък разпространяването е реалност. Нещата евентуално ще бъдат лавинообразни “, сподели кметът на Осина Арбен Мименов.

В Осина хората са обезпокоени. Някои от тях имат и съпътстващи болести.

Д-р Милан Първанов от болничното заведение в Гоце Делчев изясни, че в инфекциозно поделение все още са общо 11 души с потвърден PCR тест. С клинична картина от Осина са 6 души.

Няма пациенти в тежко положение. Има обаче дефицит на медицински личен състав и консумативи.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 1 965 44 91 444 Света 4 145 619 47 340 281 784 1 462 135 Заразени* Нови Починали България 1 965 44 91 Света 4 145 619 47 340 281 784
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР