Ново обрутално разкритие за Василев. Офшорната фирма Акселберт регистрирана на

...
Ново обрутално разкритие за Василев. Офшорната фирма Акселберт регистрирана на
Коментари Харесай

Ново брутално разкритие за Василев: Истината за скритата му офшорка и лъжите на финансовото министерство!

Ново обрутално разобличаване за Василев. Офшорната компания Акселберт записана на Британските вирджински острови към момента е благосъстоятелност на финансовия министър Асен Василев. Това излиза наяве от информация за измененията по партидата на компанията в регистъра на Комисията по финансите. Последната смяна в собствеността на Akselbert Ltd. е придобиването на акциите от Асен Василев, което е станало през 2016 година Друго регистриране в регистъра на притежателите няма досега. Което значи, че Асен Василев не се е освободил от офшорката и продължава да владее нейните 50 000 акции.
 Ново обрутално разобличаване за Василев: Истината за скритата му офшорка и лъжите на финансовото министерство! Снимка: BIRD.BG
 Ново обрутално разобличаване за Василев: Истината за скритата му офшорка и лъжите на финансовото министерство! Снимка: BIRD.BG
Ето поста на BIRD.BG във Facebook, който SafeNews разгласява без редакторска интервенция:

 

ни отговори публично на питане по ЗДОИ през септември 2023 година:  ❗️ „ Kъм сегашния миг господин Асен Василев не е представител и не е притежател на „ АКСЕЛБЕРТ ” ЕООД. “ Проверка в регистъра на Британските вирджински острови сподели друго:  ❗️ #АсенВасилев и досега е вписан като притежател на „ Акселберт “.  ❗️ Финансовият #министър няколко пъти е подписвал #декларации, че към този момент няма нищо общо с офшорната компания.
Разкритията на BIRD.BG по случая, са подкрепени, както постоянно, с документи:
Асен Василев няколко пъти е подписвал заявления, че не има тази офшорна компания. Това е станало първо през 2021 година като длъжностен министър на финансите, по-късно като народен представител и два пъти като постоянен министър на финансите. Единствените заявления тук и тук, в които се вижда, че има “Акселберт ” (Akselbert Ltd) са от 2021 година В тях са разказани сдруженията, които лицето е имало присъединяване за последните 12 месеца преди встъпването му на висока държавна служба.
 Ново обрутално разобличаване за Василев: Истината за скритата му офшорка и лъжите на финансовото министерство! Снимка: BIRD.BG

Асен Василев е подал през 2022 година декларация за имуществото си през предходната 2021 година В която са открити несъответствия, стана ясно от регистъра на КПКОНПИ. Василев, Даниел Лорер и Николай Събев са единствените министри от държавното управление на Кирил Петков, при които са открити несъответствия в декларациите.

Освен погрешните заявления за собствеността на Акселберт, налице е и погрешната декларация на Асен Василев. В която той категорично е показал, че не е шеф на търговски сдружения.

На 17 май 2021 година Асен Василев подава декларация за съгласуемост. В която твърди, че не упражнява комерсиална активност и не е шеф или представител на компании.

 

 Ново обрутално разобличаване за Василев: Истината за скритата му офшорка и лъжите на финансовото министерство! Снимка: BIRD.BG

 

Това не е правилно към този миг. Тъй като от справката на Комисията по финансите на BVI се вижда още, че Василев е останал шеф на “Акселберт ” до 28 юли 2021. Или два и половина месеца откакто встъпи като длъжностен министър в държавното управление на Стефан Янев на 12 май 2021 година. Следващият шеф не е прочут. Но последният е американския жител Себастиан Бретшнайдер (Sebastian Bretschneider), който встъпва през май 2022 година Както стана ясно от предходна обява.

Себастиан Бретшнайдер претендира за взимане на 5 милиона лева от “СТВ Консълтинг “, някогашна българска компания на Асен Василев. Той е запорирал нейните сметки.

Но преди запора компанията съумява да се освободи от парцела си на ул. Чаталджа 3. Като го продава на Станислава Арнаудова – Кралицата на Винетките. Продадените парцели обаче са били поръчителство за заем, даден от Бретшнайдер на “трето лице ”, което не е известно досега.

Информацията, че Асен Василев е краен притежател на “Акселберт ” стои досега и в българския Търговски указател. Миналата година BIRD насочи питане по реда на ЗДОИ до финансовото министерство дали Асен Василев продължава да има връзка с “Акселберт ”.

Официалният отговор се получи на 25/09/2023 и той гласи следното:
Към сегашния миг господин Асен Василев не е представител и не е притежател на „ АКСЕЛБЕРТ ” ЕООД.

Това явно не е правилно съгласно наличните публични вписвания. Промяна в собствеността на Akselbert Ltd не е вписана в регистъра на Британските вирджински острови. И надлежно няма по какъв начин да бъде вписана и в българския Търговски указател. Тъй като там би трябвало да се подадат публични документи, удостоверяващи обстоятелството на промяната на собствеността.

Парадоксът на обстановката е и в това, че министърът на финансите има отговорности и по линия на противодействието на прането на пари и използването на ЗМИП. Именно по силата на този закон притежателите на офшорни компании са длъжни да ги заявяват.

България не е добър образец за битката против прането на пари. И наскоро изпадна в сивия лист на страните, в които тези практики са публикувани. Това въздейства отрицателно на българския бизнес и на банковите преводи с чужбина. Които стават обект на засилен надзор от страна на непознатите банки.

 

Още вести четете в секция България

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР