Ново намаление на цената на парното предлагат от Комисията за

...
Ново намаление на цената на парното предлагат от Комисията за
Коментари Харесай

От КЕВР предлагат поевтиняване цената на парното

Ново понижение на цената на парното оферират от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), заяви Българска национална телевизия. Причината е поевтиняването на цената на природния газ.

По предварителните данни на регулатора, най-голямото поевтиняване на цената на парното и топлата вода се възнамерява в София - с над 3%. В Пловдив, Плевен, Бургас и Варна понижението е сред 1 и 2%.

Изчисленията са направени при заложено поевтиняване на природния газ с 6,67%. В случай, че се окаже, че понижението е още по-голямо, парното също ще поевтинее с повече.

От началото на април цената на парното в България е с над 20 % по-ниска, откакто от " Газпром " понижиха цената на съветския природен газ, доставяни на Булгаргаз.

Намаление на цените има в тези градове, в които топлофикациите употребяват природния газ като съществена суровина. Цената му влиза в тази на парното с над 70%.

Новите по-ниски цени на топлата вода и парното са изчислени при предстоящо поевтиняване на природния газ с 6,67% от месец май. От комисията за енергийно и водно контролиране обаче са пресметнали, че в действителност поевтиняването може да бъде и по-голямо с сред един и два процентни пункта.

От първи април газът към този момент поевтиня с над 40%, а парното - с над 20%. Според Иван Хиновски, ръководител на Българския енергиен и минен конгрес тази цена обичайно спада пролетно и летния сезон, и обичайно се качва есента и зимата.

Според него есента и зимата може да чакаме назад повишение на тези цени, т.е. те ще доближат до тези цени, които сме плащали досега.

До седмица се чака Комисията за енергийно и водно контролиране да излезе и с отчет за поевтиняване на газа, парното и топлата вода със задна дата от август.

Очаква съгласно промени в закона за енергетиката, хората, които на планиран доклад за отоплението и са платили по-високи сметки, да получат при изравнителната си сметката надплатените средства. Все още не е ясно в какви граници и по какъв начин ще бъдат върнати надплатените пари за природен газ.

От юли се трансформира и цената на тока. Доставчиците на ток към този момент са дали поръчка за повишаване на нощната цена с над 60%, както увеличението на разнообразни такси за доставка с над 200%. От енергийният регулатор обаче са безапелационни, че внезапни скокове няма да се позволяват. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР