Ново мегаизследване твърди, че медикаментът не намалява смъртността от коронавирус.

...
Ново мегаизследване твърди, че медикаментът не намалява смъртността от коронавирус.
Коментари Харесай

Лекува ли ремдесивир COVID - СЗО и САЩ на нож, Европа е жертва

Ново мегаизследване твърди, че медикаментът не понижава смъртността от ковид. С него лекуваха президента Тръмп, той постоянно го хвали.

Само преди 10 дни Европейска комисия подписа контракт за доставка за над 1 милиарда евро, специалисти упорстват да бъде преразгледан.

Мащабно проучване на Световната здравна организация за ремдесивир е на път освен да попари нежната вяра за ефикасен лек против COVID-19, само че и да провокира сериозен спор сред СЗО и Съединени американски щати. А във всичко това Европейски Съюз наподобява като странична жертва.

Лечението на ковид с ремдесивир има “малък до нулев ефект” върху оцеляването на пациентите в тежко положение, открило клинично мегаизследване на СЗО. Бомбата хвърли в петък вестник “Файненшъл таймс”. Оповестените резултати не са оповестени още в влиятелно здравно списание и незабавно бяха оспорени от американския производител на медикамента - “Гилиад Сайънсис”.

Изследването слага в доста внимателно състояние и Еврокомисията, която преди десетина дни подписа с компанията от Съединени американски щати контракт за доставка на стойност повече от 1 милиарда евро.

Проучването на СЗО “Солидарност” изследва резултатите на ремдесивир и три други евентуални лечения - с хидроксихлорохин, с интерферон и с комбинацията, употребена при пациенти с ХИВ - лопинавир и ритонавир. Заключението е, че нито едно от тези лекувания не повлиява доста върху смъртността и не понижава нуждата от слагането на пациентите на вентилация. За ремдесивира се споделя още, че не повлиява и върху времето на престой на пациентите в болница.

Именно ремдесивир обаче бе едно от медикаментите, с помощта на които Доналд Тръмп прескочи трапа. След 9-ия ден на болестта президентът на Съединени американски щати разгласи, че е оставил ковид зад тила си и се усеща идеално. Освен ремдесивир обаче при него бяха приложени стероидът дексаметазон и пробно лекуване с антитела. Но медиите в Съединени американски щати от дълго време назовават ремдесивира “любимото лекарство на президента”.

Четирите лечения против COVID-19 са тествани върху 11 266 възрастни пациенти в 500 лечебни заведения в над 30 страни от СЗО. Учените обаче прецизират, че проучването им е било ориентирано най-вече за оценка на въздействието на медикаментите върху смъртността при тежките случаи. То опонира на оповестен единствено преди седмица американски теоретичен опит на университета в Небраска, съгласно който ремдесивирът съкратява с към 5 дни престоя на пациентите в болница и възобновяване им спрямо тези, на които е давано плацебо.

В същия ден, когато в медиите изтече информацията за резултатите на проучването, в Женева шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус показа публично частичните резултати от него и разгласи изрично, че сега единственото лекарство, което е ефикасно за лекуване за пациентите в тежко положение, e кортикостероидът дексаматазон.

Ремдесивирът, който има друго комерсиално наименование, е създаден от американския производител на медикаменти “Гилиад сайънсис” (Gilead Sciences) в началото като евентуално лекарство за ебола. В началото на май американската организация по храните и медикаментите незабавно позволи използването му за пациенти с тежки затруднения от COVID-19. Още от януари обаче американските лекари бяха почнали да го употребяват по протокола “приложение по хуманни съображения”, по който нормално се изписват пробни медикаменти на заболели в финален етап.

Холивудската звезда Мел Гибсън бе една от първите звезди, която оповести, че се е излекувала с ремдесивир.

През юли американското министерство на опазването на здравето разгласи, че купува 500 000 курса за лекуване (на един болен е необходим 5-дневен курс с използването на 6 флакона), като общата цена за курс е към 2340 $. Тогава Тръмп се похвали, че Съединени американски щати са изкупили 90% от международните ресурси от медикамента.

В началото на юли ремдесивирът стана първият антивирусен препарат, утвърден публично в Европейски Съюз за лекуване на новата болест. Тогава еврокомисарката по опазването на здравето Стела Кириакидис разгласи, че това е значима стъпка в битката против заболяването. Тя приветства способността на Европейски Съюз бързо да откликва на всички нови лекувания, които стават налични в света. Месец по-късно Еврокомисията подписа първия контракт за доставка на ремдесивир за лекуване на 30 хиляди от най-нуждаещите се пациенти в Европейски Съюз. Стойността на контракта бе 63 млн. евро. Кириакидис разгласи още, че ще бъдат направени действия за спомагателни количества.

Така на 8 октомври Еврокомисията подписа нов рамков контракт с “Гилиад”, този път за 500 000 курса на лекуване на цена от 2070 евро за всеки. Споразумението, подписано от името на 27-те страни членки и на 10 страни сътрудници, измежду които Англия и Западните Балкани, този път е за над 1 милиарда евро.

Преди две седмици Европейската здравна организация разгласи, че стартира засилено наблюдаване върху сигурността на ремдесивира, откакто се оказало, че има пациенти със съществени недоволства, свързани с бъбреците. Европейската организация обаче не промени предписанията си за потреблението на препарата.

В петък европейски специалисти приканиха за преразглеждане на скъпия договор сред Европейска комисия и “Гилиад”, като се имат поради новите резултати от проучването на СЗО, заяви Ройтерс. “Европейската комисия би трябвало да изясни бързането да се подписа този контракт и да го преразгледа в светлината на констатациите на проучването “Солидарност”, счита Янис Нацис, който съставлява пациентските организации в борда на Европейската здравна организация. Според СЗО американският производител е знаел за резултатите от изследването още на 28 септември, когато те са му били изпратени.

От компанията в Съединени американски щати са коментирали пред Ройтерс, че в края на септември в действителност са получили мощно редактиран текст от СЗО, който съдържал друга информация от тази във финалния документ, оповестен в петък.

Решението на Брюксел за новия контракт пристигнало, откакто редица европейски страни са се оплакали от дефицит на ремдесивир в лечебните заведения им след началото на втората вълна и внезапното нарастване на случаите в Европа. “Във времена на изключителна обстановка за публичното здраве ние влагаме освен в развиването на ваксина, само че и в достъпа до терапия”, изясни представител на Европейска комисия. Той обаче добави, че Европейската здравна организация ще изследва резултатите от проучването на СЗО, с цел да “провери дали се постановат промени в метода на потреблението на проучените медикаменти”. Ройтерс цитира и откривателя от департамента по фармакология на Университета в Ливърпул Андрю Хил, съгласно който Европейски Съюз би трябвало да преразгледа цените, които заплаща за ремдесивира.

“Защо да се заплащат 1 милиарда евро за медикамент, който не въздейства върху оцеляването?”, пита той.

Според него има генерици на лекарството, създавани в Индия, които костват 200 $ за курс. Договорът на Еврокомисията с “Гилиад” не задължава обособените страни членки да купуват от медикамента, само че ги обвързва с контрактуваната цена. Между другото, още преди да се появят подозрения в ефикасността на препарата, редица експерти от разнообразни страни роптаеха, че той е доста безценен и по този начин не е допустимо да се реализира равнопоставеност в оказването на помощ на страдащите в богатите и бедните страни.

Веднага откакто данните от изследването на СЗО, оспорващо изгодата от ремдесивира, видяха бял свят, производителят “Гилиад” отхвърли констатациите му. Компанията съобщи, че резултатите опонират на тези от други изследвания и уточни, че изводите занапред ще бъдат рецензирани.

“Появяващите се данни (от СЗО) наподобяват в несъгласие с по-надеждни доказателства от голям брой рандомизирани следени изследвания (рандомизацията е систематизиране на пациентите в контролната група или в групата на изпитваното лекуване на инцидентен принцип - б.р.), оповестени в рецензирани списания, потвърждаващи клиничната изгода от ремдесивир”, се споделя в изказване на компанията.

“Обезпокоени сме, че данните от това отворено световно изпитване не са били подложени на непоколебим обзор, нужен за градивно научно разискване, изключително поради рестриктивните мерки в дизайна на изпитването”, прибавят производителите.

СЗО незабавно отбрани методологията на изследването и разгласи, че даже ще предложи на регулаторните органи в другите страни да махнат ремдесивира от листата на препаратите за лекуване на COVID-19. Съединени американски щати и СЗО са в обтегнати връзки, откогато Тръмп разгласи, че стопира финансирането на организацията и я упрекна в съучастничество с Китай за прикриване на информация за ковид.

Лекарите и у нас на две отзиви. Специалистите, лекуващи пациенти с COVID-19 у нас, също са на две отзиви по отношение на приложението на ремдесивир, откри инспекция на “24 часа”.

В някои от огромните лечебни заведения в страната, става известно, медиците не ползват медикамента, тъй като се тормозят от страничните резултати, които той може да има. На други места пък го включват в лекуването единствено на по-тежките случаи - в реанимация.

Tам, където не го ползват, разчитат на потвърдени във времето и открити антибиотични комбинации, които покриват целия бактериален набор, тъй че да се приложи допустимо най-хубавото лекуване.

“Статистическите данни демонстрират, че ремдесивир е ефикасен препарат за лечениe на COVID”, разяснява обаче шефът на Клиниката по кардиология доцент Добрин Василев пред БНР в неделя. Според огромно американско изследване позитивното влияние на медикамента е реалност, по тази причина и се оспорва мнението на Световната здравна организация”, разясни той.

В лекарското съсловие има и трето мнение и то е, че при болест, за която към момента няма намерено лекуване, всеки доктор се пробва да откри най-хубавото решение и да приложи най-хубавия медикамент, по тази причина отричането на медикаментите от СЗО не е добър образец.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР