Ново изследване предполага, че наличието на котка в дома може

...
Ново изследване предполага, че наличието на котка в дома може
Коментари Харесай

Наличието на котка в дома може да увеличи риска от развитие на шизофрения два пъти

Ново проучване допуска, че съществуването на котка в дома може евентуално да удвои риска за развиите у индивида на разстройства, свързани с шизофренията. Изследването е оповестено в Schizophrenia Bulletin.

Изследователи от Центъра за проучване на психологичното здраве в Куинсланд, Австралия проучиха 17 проучвания, оповестени през последните 44 години от 11 страни, в това число Съединени американски щати и Обединеното кралство. Те откриха " забележителна връзка сред притежаването на котки и покачвания риск от разстройства, свързани с шизофрения ".

" След поправяне на ковариатите установихме, че тези лица, които са били в контакт с котки, са към два пъти по-склонни да развият шизофрения ", изясни екипът.

Идеята за това, че притежаването на котки може да бъде обвързвано с риск от шизофрения, е изложена за първи път в проучване от 1995 година, в което като допустима причина е било препоръчано въздейстието на паразит, наименуван Toxoplasma gondii. Това е най-вече безопасен паразит, който може да се предава посредством недоварено месо или нечиста вода. Ухапването...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР