Изследване, проведено от международен екип от учени от университети в

...
Изследване, проведено от международен екип от учени от университети в
Коментари Харесай

Домашните котки са особено опасни за здравето на възрастните хора

Изследване, извършено от интернационален екип от учени от университети в Испания, Португалия и Съединените щати, откри, че Toxoplasma gondii, паразитът, който предизвиква токсоплазмоза, е обвързван с развиването на старческа астения или уязвимост при по-възрастните хора.

Toxoplasma gondii е необятно публикувана по целия свят и заразява както диви, по този начин и домашни, които са главните гостоприемници на този паразит. От котките паразитът се предава на други бозайници, в това число хора, изключително посредством техните изпражнения.

В новото проучване откривателите проучиха данни от 601 възрастни на възраст от 65 до 102 години и откриха, че 67% имат маркери за латентна токсоплазмоза. Въпреки че няма директна връзка сред съществуването на T. gondii и слабостта им, участниците с по-високи концентрации на антитела против паразита са по-податливи на уязвимост. Това може да значи, че равнището на зараза с токсоплазма е било по-високо или по-дълготрайно, което е довело до по-интензивна реакция в тялото и повече увреждане на здравето, оповестява Science...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР